Η δωρεάν πρόσβαση 2.000.000 ανασφάλιστων και η κατάργηση του «πεντάευρου» έμειναν λόγια
Ανώμαλη φαίνεται ότι είναι η προσγείωση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στη σκληρή πραγματικότητα, καθώς από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων, τις οποίες είχαν κάνει «σημαία» προεκλογικά. Μεταξύ αυτών, η δωρεάν πρόσβαση των 2.000.000 ανασφάλιστων στο ΕΣΥ και η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, δεσμεύσεις των οποίων η υλοποίηση μάλλον… μετατίθεται για το μέλλον.
Ειδικότερα, με την αύξηση του ποσοστού της εισφοράς των ασφαλισμένων για την υγειονομική κάλυψή τους υπέρ ΕΟΠΥΥ, από 4% σε 6% επί των κύριων συντάξεων, και τη θέσπιση της αντίστοιχης εισφοράς στις επικουρικές συντάξεις, οι συνταξιούχοι αναμένεται να χάσουν από την τσέπη τους 352.000.000 ευρώ το 2015 και 714.000.000 ευρώ το 2016. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, η επιχορήγηση των νοσοκομείων για τις λειτουργικές δαπάνες τους είχε οριστεί στα 1,3 δισ. ευρώ (από1,6 δισ. ευρώ πέρσι). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και τα χρήματα που οφείλονται από εφημερίες σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό του ΕΣΥ, και τα οποία δεν έχουν ακόμα καταβληθεί.
Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, σε διάστημα επτά μηνών τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων διπλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, από 607.000.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, τα ληξιπρόθεσμα εκτινάχτηκαν στα 1,179 δισ. ευρώ τον Ιούλιο για φάρμακα και λοιπά υλικά. Από τις παραπάνω οφειλές, περισσότερα από 700.000.000 ευρώ είναι τα χρωστούμενα προς τις εταιρίες-μέλη του συνδέσμου προμηθευτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Είναι πλέον δεδομένο ότι… τα νούμερα δεν βγαίνουν και για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση πλέον παραδέχεται ότι τα νέα χρέη πηγάζουν από την υστέρηση της απόδοσης των προϋπολογιζόμενων ποσών για επιχορηγήσεις από τον τακτικό Προϋπολογισμό.
Προτάσεις
Εξαιτίας αυτού, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που αναμένεται να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα από τη Βουλή, υπάρχουν προτάσεις όπως η αύξηση των ιδίων εσόδων των νοσοκομείων με την επαναφορά του τέλους των 5 ευρώ ή άλλης ισοδύναμης παρέμβασης. Εως σήμερα, ωστόσο, άλλο ισοδύναμο δεν έχει προταθεί, οπότε φαίνεται ότι βγαίνουν αληθινοί όσοι από τον χώρο της Υγείας υποστήριζαν ότι η κατάργηση του μέτρου ήταν ακόμη ένα προεκλογικό πυροτέχνημα.
Επιπροσθέτως, στο Μνημόνιο προβλέπεται η διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων στους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, σε ποσοστό 50% έως το τέλος του 2015 και 60% έως τον Δεκέμβριο του 2016. Ακόμα, «προβλέπεται αύξηση του μεριδίου των προμηθειών των φαρμακευτικών προϊόντων ανά δραστική ουσία από τα νοσοκομεία στα 2/3 επί του σύνολου έως τον Δεκέμβριο του 2015 και στα 3/4 επί του συνόλου έως τον Δεκεμβρίου του 2016».



