Το Cirque Eloize αύριο στο Μέγαρο! Τι λένε οι δυό περφόρμερ του Μαρία Παντόρα και Νικόλ Γουίντερ
Εχουν το μοναδικό ταλέντο και την ικανότητα να ανακατεύουν στο μουσικοθεατρικό καζάνι τους τα παράτολμα ακροβατικά, τον χορό, τις multimedia προβολές με τη χιπ-χοπ και την ηλεκτρονική μουσική. Το Cirque Eloize, το αντίπαλον δέος του Cirque du Soleil, έρχεται και πάλι στην Ελλάδα με μια από τις πιο συναρπαστικές παραγωγές του, το «iD». Είναι ένα σόου που όσοι το έχουν δει χρειάζονται αρκετούς μήνες για να συνέλθουν από την ορμητική δύναμή του.
Λίγο πριν από την έναρξη των αυριανών παραστάσεών τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Μαρία Παντόρα και η Νικόλ Γουίντερ, δύο από τις περφόρμερ του θεαματικού σόου, μιλούν στη «δημοκρατία» για το τι σημαίνει να είσαι μέλος σε μια από τις σημαντικότερες ομάδες του πλανήτη.
Breakdance
«Το σόου φέρνει στην επιφάνεια συναισθήματα και αξίες που κουβαλάμε όλοι μας» λέει η Μαρία Παντόρα, η οποία χορεύει breakdance στην παραγωγή και αποτελεί μόνιμο μέλος του θιάσου από τον περασμένο Ιούνιο. «Είναι μια παράσταση που μας βοηθάει στο να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι έχουμε περισσότερα κοινά από όσο νομίζουμε».
Το πολυθέαμα «iD» μεταφέρει το κοινό στους δρόμους, όπου καλείται να απαρνηθεί την ανωνυμία του και να βρει την ταυτότητά του. Η σκηνή ζωντανεύει από την ανεξάντλητη ενέργεια των ακροβατών και των χορευτών, ενώ το σόου «ντύνεται» με βιντεοπροβολές.
«Είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο σήμερα να κρατήσει την ταυτότητά του» λέει η Nικόλ, η οποία εντυπωσιάζει στο σόου με τα ακροβατικά της. «Νομίζω ότι μέσα από τις τέχνες και την πολιτιστική καλλιέργεια μπορεί κανείς να βρει τον εαυτό του» συνεχίζει. Η νεαρή με το αψεγάδιαστο ευλύγιστο κορμί εκτελεί εναέρια ακροβατικά στην ομάδα του Cirque Eloize από τον περασμένο Μάρτιο. Από τα πιο «φρέσκα» μέλη του πολυπληθούς θιάσου, παραδέχεται ότι ήθελε να συνεργαστεί με το περίφημο καναδικό σχήμα του Jeannot Painchaud, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Εγώ ζω στο Μαϊάμι. Μόλις μου είπε ένας φίλος μου ότι έψαχναν άτομα για τον θίασο, έκανα αμέσως αίτηση» εξηγεί. «Είμαστε συνεχώς όλοι μαζί, επομένως είναι λογικό να νιώθουμε σαν οικογένεια. Στο Cirque Eloize συμμετέχουν περφόρμερ από όλο τον κόσμο: το Μεξικό, την Αμερική, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τον Καναδά καθώς και από άλλα μέρη» συνεχίζει η ίδια, εκφράζοντας τον ενθουσιασμό της για την πρώτη επίσκεψή της στην Ελλάδα, την οποία γνωρίζει μόνο μέσα από τη μακραίωνη Ιστορία της.
Αντίθετα, η συνάδελφός της, Mαρία, η οποία έχει διαπρέψει και στο αμερικανικό σόου «So you think you can dance», έρχεται για δεύτερη φορά στα μέρη μας. Η πρώτη ήταν το 2013 για μόνο μία ημέρα! «Ημασταν στη Δανία για ένα σόου. Στο ρεπό μας, λοιπόν, είχαμε μια τρελή ιδέα. Να έρθουμε στην Αθήνα για 24 ώρες προκειμένου να πάρουμε μέρος σε ένα χορευτικό δρώμενο! Χαίρομαι που επιστρέφω και θα έχω την ευκαιρία να μείνω για περισσότερες ημέρες» τονίζει, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και για ακόμη έναν λόγο: από τη χώρα σας καταγόταν ένας καλός μου φίλος χορευτής, ο Νικόλας Μπιράκος, ο οποίος έφυγε δυστυχώς από τη ζωή. Μου μιλούσε συνεχώς για την Ελλάδα και ήταν περήφανος για την καταγωγή του».
- INFO: Η παράσταση «iD» του Cirque Eloize ξεκινάει αύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη 1, Αθήνα). Αμέσως μετά θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη.
Πρωτότυπες παραγωγές και 4.000 παραστάσεις
Το Cirque Eloize ιδρύθηκε από τον Jeannot Painchaud το 1993 και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει 10 πρωτότυπες παραγωγές και έχει δώσει 4.000 παραστάσεις σε περισσότερες από 440 πόλεις και 40 χώρες. Εχει λάβει μέρος σε πολλά και σημαντικά διεθνή φεστιβάλ, ενώ το 2004 δημιούργησε ένα στούντιο στο ιστορικό κτίριο του σταθμού Dalhousie, στην καρδιά της παλιάς πόλης του Μόντρεαλ.



