Τι σχέση έχει ο άγ.Ελευθέριος με τους φυλακισμένους;
Για πρώτη φορά υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί στις φυλακές για τον… εορτασμό του αγίου Ελευθερίου! Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου έγινε γνωστό ότι εφέτος θα εορταστεί ο άγιος Ελευθέριος, καθώς «πρόκειται για ημέρα που σηματοδοτεί την ελευθερία και δείχνει το βλέμμα προς την αποφυλάκιση και την επανένταξη των κρατουμένων». Βέβαια, η πρακτική του συγκεκριμένου εορτασμού δεν είχε ακολουθηθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά για όλα υπάρχει πρώτη φορά!
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος θα επισκεφθεί το Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, προκειμένου να παραδώσει, προσωπικά, τους επαίνους στους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Την ίδια στιγμή, προκειμένου η ημέρα εορτασμού της… ελευθερίας (!) να είναι ξεχωριστή για τους κρατουμένους, το υπουργείο έχει σχεδιάσει όχι μόνη τη βελτίωση στο συσσίτιο και τη διεύρυνση του ωραρίου των επισκεπτηρίων, αλλά και τη διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων. «Πρόκειται για εκδηλώσεις ψυχαγωγικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα σε συνεργασία με τοπικούς φορείς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση και ερωτήματα είναι ότι μεταξύ αυτών των δράσεων δίδεται και η δυνατότητα στους μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) των Φυλακών Κορυδαλλού να συμμετάσχουν στην παραγωγή ραδιοφωνικής εκπομπής σε συνεργασία με τον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο και όχι με κάποιο κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπως θα ήταν το αναμενόμενο και λογικό.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι προσδοκίες των ιθυνόντων του υπουργείου Δικαιοσύνης από τον σημερινό εορτασμό είναι εξαιρετικά φιλόδοξες καθώς, όπως αναφέρουν, «επιδιώκονται η ενίσχυση της επανένταξης των κρατουμένων, το άνοιγμα της φυλακής στην κοινωνία και η επαφή των κρατουμένων με την ευρύτερη κοινότητα».


