Βγαίνουν στο… σφυρί στο Λονδίνο αγγεία που είχαν εντοπιστεί το 2007 στη Φθιώτιδα
Προϊόν αρχαιοκαπηλίας φαίνεται ότι είναι ένας αττικός μελανόμορφος αμφορέας που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της δημοπρασίας που έχει προγραμματίσει για αύριο ο φημισμένος οίκος Christie’s του Λονδίνου. Πρόκειται για τον αμφορέα με τον αριθμό 52 στον κατάλογο της δημοπρασίας, που σύμφωνα με τον αρχαιολόγο – ερευνητή του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δρα Χρήστο Τσιρογιάννη είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια έρευνας της ελληνικής Διεύθυνσης Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας σε οικία στον Καραβόμυλο Φθιώτιδας, στις 31/01/2007.
Ο μελανόμορφος αμφορέας κατασκευάστηκε μεταξύ 540 και 530 π.Χ. από αττικό εργαστήριο. Στη μία πλευρά του αγγείου απεικονίζονται ένας γενειοφόρος πολεμιστής που φοράει κοντό χιτώνα και περικνημίδες και ένας ακόλουθος που στέκεται μπροστά του, ενώ στην άλλη όψη του παρουσιάζεται ένας έφιππος με κοντό χιτώνα, που κρατάει δόρυ στο αριστερό χέρι. Η τιμή εκκίνησης του αμφορέα έχει οριστεί στις 15.000-25.000 στερλίνες, ενώ στο ιστορικό προέλευσης του αγγείου αναφέρονται η αγορά τέχνης του Λος Αντζελες πριν από το 1996 και ιδιωτική συλλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς χρονολογία.
Ο δρ Τσιρογιάννης προχώρησε στην ταυτοποίηση του αντικειμένου με δύο φωτογραφίες που είχαν εντοπιστεί το 2007 και ενημέρωσε αμέσως τη Διεύθυνση Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, ώστε η χώρα μας να αναλάβει δράση μέσω του υπουργείου Πολιτισμού και της πρεσβείας μας στη βρετανική πρωτεύουσα. «Εκτός από τις δεκάδες αρχαιότητες που είχαν βρεθεί, είχε κατασχεθεί και φωτογραφικό υλικό, που απεικόνιζε αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας που δεν βρέθηκαν κατά την έρευνα» υποστήριξε σε δηλώσεις του ο δρ Τσιρογιάννης, που συμμετείχε στην έρευνα του 2007 στη Φθιώτιδα.
Οι εξελίξεις στην υπόθεση αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς απομένουν μόλις 24 ώρες έως τη δημοπρασία του οίκου Christie’s, ενώ ο Ελληνας αρχαιολόγος – ερευνητής θα απευθυνθεί και στις αρμόδιες βρετανικές υπηρεσίες, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα στον σχετικό έλεγχο. Εως χθες το βράδυ, πάντως, δεν υπήρχε καμία επίσημη αντίδραση από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το «επίμαχο» αγγείο εξακολουθούσε να βρίσκεται στον κατάλογο της δημοπρασίας, στην ιστοσελίδα του οίκου.


