Σφαγή για τις άδειες της TV

Αυστηρή προειδοποίηση του ΣτΕ στους καναλάρχες: «Δεν περνούν σε εμάς οι πιέσεις»
Εντεκα υποψήφιοι κατέθεσαν τελικά φάκελο για σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας
Μαζί με Alpha, Star, Σκάι, ΑΝΤ1, το MEGA που δεν έχει ενημερότητα, ο «αριστερός» εργολάβος δημ. έργων Χρ. Καλογρίτσας, ο εμπλεκόμενος με τη Δικαιοσύνη Ευ. Μαρινάκης, ο Ιβάν Σαββίδης, ο Γ. Καρατζαφέρης, ο Φιλ. Βρυώνης του Εψιλον και μια (άγνωστη) εταιρία που έχει έδρα στην Κύπρο

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Στο βάραθρο του ισλαμισμού

Διαβάστε online την «δημοκρατία» , εδώ

Διαβάστε επίσης:

►Mονομαχία  με την Τσατάνη στη Βουλή ετοιμάζει ο Δημ. Παπαγγελόπουλος!
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης συλλέγει στοιχεία και θα υποβάλλει αίτημα για κατ’αντιπαράστασιν εξέταση με την εισαγγελέα

Ερχεται «ψαλίδι» στις αναπηρικές που διασώθηκαν

►Ο Β. Σόιμπλε «μαλώνει» τον Γκάμπριελ γιατί παραδέχτηκε τα γερμανικά λάθη
Ενώ η Ανγκελα Μέρκελ θέλει να  «τελειώσει» τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πολιτική του στην ελληνική κρίση, στο Προσφυγικό και το Brexit

►Η Περιστέρα έβαλε τα καλά της, ο Κινέζος έβγαλε τη γραβάτα

►«Εφυγε για να μην σκύψει το κεφάλι»
Λέει για τον Κυριάκο Μαμιδάκη η οικογένειά του

►Κλεμμένος αμφορέας σε δημοπρασία του Christie’s
Προϊόν αρχαιοκαπηλείας

►Ο Παυλόπουλος τα είπε στον Ντάισελμπλουμ για να τα ακούσουν οι φίλοι του
Σε ομιλία του στην Ολλανδία: «Λάθος συνταγή οι φόροι»

►Φίδι μέσα στο νοσοκομείο του Κιλκίς!
Εικόνες που παραπέμπουν σε τριτοκοσμική χώρα

►«Πράσινο» από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αξιοποίηση  του Αστέρα Βουλιαγμένης

►Ηρθε ο μάνατζερ του Σκόκο και άρχισε συζητήσεις για επιστροφή στην ΑΕΚ


Υστερα από 25 και πλέον χρόνια λειτουργίας τους δίχως άδεια, η ώρα μηδέν μιας νέας περιόδου για τα τηλεοπτικά κανάλια σήμανε χθες. Παρά τα εμπόδια και τα προσκόμματα που συνεχίζουν να προβάλλονται από διάφορες πλευρές, η διαδικασία αδειοδότησης μπήκε στην πιο κρίσιμη φάση της. Για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας κατατέθηκαν έντεκα φάκελοι υποψηφιοτήτων, οι οποίοι θα εξεταστούν μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. «Ραντεβού στις αρχές Αυγούστου για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας από τη νέα σεζόν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Αίτηση κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες των σταθμών που υπάρχουν ήδη, αλλά και νέοι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να γίνουν καινούργιοι «παίκτες» του τηλεοπτικού στερεώματος. Ολα δείχνουν επομένως ότι κατά την πλειοδοτική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος η «σφαγή» θα είναι μεγάλη και κατά πιθανότητα το τίμημα για κάθε άδεια θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Δεν είναι βέβαιο, πάντως, αν θα καταφέρουν να μπουν στην τελική ευθεία της διεκδίκησης όλοι οι υποψήφιοι, αφού πρέπει να προηγηθεί έλεγχος των απαραίτητων σύμφωνα με την προκήρυξη δικαιολογητικών. Η διαδικασία αυτή άρχισε μία ώρα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων (στις τέσσερις χθες το απόγευμα) με την αποσφράγιση των φακέλων από την Πενταμελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, παρουσία των νόμιμων εκπροσώπων των υποψηφίων.

Ηδη το Mega, που κατέθεσε την αίτηση κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς δεν έχει τραπεζική ενημερότητα. Επομένως ο φάκελός του είναι ελλιπής και ως εκ τούτου κινδυνεύει να βγει εκτός διαγωνισμού. Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παρακάμψουν αυτό το μείζον εμπόδιο, οι μέτοχοί του φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι έχουν ζητήσει την παρέμβαση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαία ενημερότητα!

Οι φάκελοι

Αναλυτικά, εκτός από την Τηλέτυπος (ιδιοκτήρια εταιρία του Mega), αιτήσεις κατατέθηκαν για τα ήδη λειτουργούντα κανάλια:

  • Star (ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ A.E. της οικογένειας Βαρδινογιάννη),
  • Alpha (ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά),
  • Ant1 (ΑΝΤΕΝΝΑ TV Α.Ε. της οικογένειας Κυριακού),
  • Σκάι (ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ – ΣΚΑΪ Α.Ε. του επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου),
  • EPSILON (ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη) και ΑRΤ TV (CITY NEWS του Γιώργου Καρατζαφέρη).

Οι άλλες τέσσερις αιτήσεις κατατέθηκαν από τις εξής εταιρίες:

  • DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED. Είναι συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, εκπροσωπείται από τον 38χρονο Αρτούρ Νταβιντιάν που ανήκει στο επιτελείο των επιχειρήσεών του, μετέχει στο Δ.Σ. του ΠΑΟΚ, ζει και εργάζεται πλέον μόνιμα στην Ελλάδα ως διευθύνων σύμβουλος της Dimera.
  • ΙΩΑΝΝΗΣ – ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ Α.Ε. Ανήκει στον εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος κατά το παρελθόν εξέδιδε την εφημερίδα «Πρώτη».
  • ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Α.. Ανήκει στον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη.
  • ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ Α.Ε. Η εταιρία φέρεται εισηγμένη πρόσφατα στο Χρηματιστήριο της Κύπρου.

«Επιτυχημένη» χαρακτήρισε από την πλευρά του τηη ολοκλήρωση της υποβολής των φακέλων ο κ. Ν. Παππάς, κάνοντας λόγο για «μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της υλοποίησης μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» και τονίζοντας ότι «μετά από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής “κανάλια – τράπεζες – πολιτικοί”». Οσον αφορά τις 11 υποψηφιότητες, σημείωσε ότι «συνιστούν την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός».

Νέα σύγκρουση για την επιστολή της Κομισιόν!

Οι φάκελοι κατατέθηκαν στον απόηχο της σύγκρουσης και για την επιστολή του επιτρόπου Ετινγκερ σχετικά με την κατάσταση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Πάντως, τόσο ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. όσο κι η αρμόδια επίτροπος Ναταλί Bαντιστάντ διευκρίνισαν χθες ότι η επιστολή δεν θέτει εν αμφιβόλω τις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα. Και, όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, «τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι καναλάρχες βρίσκονται για ακόμη μια φορά εκτεθειμένοι, γιατί προσπάθησαν να δημιουργήσουν κλίμα υποστηρίζοντας ότι ο διαγωνισμός είναι στον αέρα…».

Προειδοποίηση του ΣτΕ στους καναλάρχες: Σε εμάςδεν περνούν οι πιέσεις

Μάχη μέχρις εσχάτων δόθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανάμεσα στους νομικούς εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και των τηλεοπτικών σταθμών με επίκεντρο τον διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών για τη μετάδοση των προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας (High Definition). Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαου Σακελλαρίου, ο οποίος έκανε λόγο για ενέργειες «χειραγώγησης» του δικαστηρίου από διαδίκους (!) και έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι οι δικαστές του ΣτΕ «δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις».

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Οι δικαστές του ΣτΕ αποφαίνονται με πλήρη ανεξαρτησία και πνεύμα ουδετερότητας, δεν καθοδηγούνται, δεν επηρεάζονται, ούτε υποκύπτουν σε πιέσεις απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται, ούτε βεβαίως πτοούνται από προσωπικές και ανοίκειες επιθέσεις, αλλά επιτελούν το υπηρεσιακό τους καθήκον ανεπηρέαστοι και με τη δέουσα υπευθυνότητα. Ματαιοπονούν, επομένως, όσοι προσπαθούν για το αντίθετο».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΣτΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες απόπειρες χειραγώγησης του δικαστηρίου, τις οποίες καταδίκασε κατηγορηματικά, σημειώνοντας: «Εκείνο που θεωρούμε απολύτως επιβεβλημένο να επισημάνουμε είναι πως οποιεσδήποτε φύσεως ενέργειες χειραγωγήσεως του δικαστηρίου ή υπαγορεύσεων σε αυτό της επιθυμητής αποφάσεως σε εκκρεμή μάλιστα δίκη, εκτός του ότι είναι -απολύτως απαράδεκτο να συμβαίνουν σε ένα κράτος δικαίου-, πολύ περισσότερο όταν προέρχονται από διαδίκους, με τη χρήση μάλιστα έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα οποία διαθέτουν, συνιστούν ευθεία επέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης, εξαντλητικής διαδικασίας που ακολούθησε ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ συζητήθηκαν οι 23 αιτήσεις ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά των κανονιστικών πράξεων για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών πανελλήνιας εμβέλειας. Τις προσφυγές έχουν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega Channel, Antenna, Alpha, Skai, Star Channel, Epsilon TV (E-TV) και η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.

Οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών σφυροκόπησαν με νομικά επιχειρήματα τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες αφαιρέθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι σχετικές αρμοδιότητες και μεταφέρθηκαν στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές. Μεταξύ άλλων, υποστήριξαν ότι αυθαίρετα προσδιορίστηκε ο αριθμός των αδειών και η τιμή εκκίνησης, ενώ επεσήμαναν πως ακόμη δεν έχουν εκδοθεί χάρτες συχνοτήτων, ενώ ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι δεν γνωρίζουν τη χωρητικότητα του φάσματος.
Από την πλευρά των νομικών εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου υποστηρίχθηκε πως υπάρχει συνταγματική υποχρέωση για τη διενέργεια του διαγωνισμού και ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί πρέπει να κλείσουν, καθώς λειτουργούν παράνομα. Τα υπομνήματα όλων των πλευρών πρέπει να κατατεθούν στο δικαστήριο ως τις 20 Ιουλίου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους προσεχείς μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βρόμικα παιχνίδια από το τουρκικό προεξενείο στη Θράκη

Συνεχίζουν να προκαλούν οι υπεύθυνοι συλλόγου φιλάθλων της τουρκικής ποδοσφαιρικής ομάδας Φενέρμπαχτσε οι οποίοι επιμένουν και ζητούν να τοποθετήσουν στο όνομα του σωματείου τους...

Νέα απάτη σε βάρος φορολογουμένων

Οι οδηγίες της Εθνικής Αρχής ΚυβερνοασφάλειαςΔεν έχουν τέλος τα περιστατικά κυβερνοαπάτης (phising) σε βάρος πολιτών, από επιτήδειους οι οποίοι επιχειρούν να τους αποσπάσουν ευαίσθητα...

Νέα «αόρατη» απάτη σε βενζινάδικα και πάρκινγκ: Πώς υποκλέπτονται στοιχεία καρτών των οδηγών...

Έντονη ανησυχία προκαλεί μια νέα μορφή απάτης που εμφανίζεται σε πρατήρια καυσίμων και χώρους στάθμευσης, καθώς ξεχωρίζει για τον τρόπο δράσης της και τη...

Υπόθεση Τεμπών: Απορρίφθηκε το αίτημα να πάνε σε εργαστήρια του εξωτερικού δείγματα θυμάτων

Υπέρ της εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας αίρεται η διαφωνία που ανέκυψε μεταξύ της Εισαγγελίας και δύο συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Το Συμβούλιο...

Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Η Κεραμέως στέλνει τώρα την Επιθεώρηση Εργασίας, το Εργατικό Κέντρο προειδοποιούσε...

Εγείρονται ερωτήματα για την τήρηση της νομοθεσίαςΑφού πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να απομακρύνει την Επιθεώρηση Εργασίας από το… υπουργείο Εργασίας, ήρθε τώρα η...

Νέα ευκαιρία για τις ημιτελείς οικοδομές!

Παρατάθηκε η ισχύς των αδειών. Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να τις αποπερατώσουνΑπό τον Βασίλη ΠαπακωνσταντόπουλοΝέα ευκαιρία για να ανακαινίσουν και...

Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις παλιές ταυτότητες: Τελειώνουν τα ραντεβού για έκδοση...

Πόσο κοστίζουν οι νέες ταυτότητες, πώς κλείνεις ραντεβού και τι αλλάζει Σε κατάσταση πίεσης βρίσκονται τα αστυνομικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς χιλιάδες πολίτες...

Ο Ερντογάν ξεπέρασε την εθνική κόκκινη γραμμή: Ώρα μηδέν για το Αιγαίο

Σε μια εξωφρενική και άκρως προκλητική κίνηση το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε το «γκριζάρισμα» του μισού Αιγαίου και την καταπάτηση της εθνικής μας...

Ακάθεκτη η κακοκαιρία: Που θα χτυπήσει σήμερα

Ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν το λεκανοπέδιο, με μία νεκρή και εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική. Σε ισχύ η κόκκινη προειδοποίηση της ΕΜΥ για...

Βιολάντα: Με υπογραφή του Υπουργού Παπαστεργίου βγήκε η άδεια του εργοστασίου – Προχωράνε...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη φονική έκρηξη στο εργοστάσιο της μπισκοτοβιομηχανίας «Βιολάντα» στα Τρίκαλα, όπου πέντε εργαζόμενες έχασαν τη ζωή τους. Η...



spot_img

Ροή ειδήσεων

spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ