Με 59 Τόμαχοκ ο Τραμπ απάντησε στα χημικά του Ασαντ!

Επίθεση – μυστήριο! Βομβάρδισε τη βάση Αλ-Σαϊράτ στη Συρία. Εννέα νεκροί

Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Τρεις ημέρες μετά τη φρικτή επίθεση με χημικά κατά των αμάχων της πόλης Χαν Σεϊχούν, που κόστισε τη ζωή σε 86 ανθρώπους -ανάμεσά τους και 30 παιδιά-, οι ΗΠΑ απάντησαν χθες τα ξημερώματα εκτοξεύοντας 59 πυραύλους Τόμαχοκ κατά της Συρίας. Οι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν στις 03.40 ώρα Ελλάδας από δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο εναντίον της αεροπορικής βάσης του Αλ-Σαϊράτ, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς, στο κέντρο της Συρίας. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη συγκεκριμένη βάση φυλάσσονταν τα χημικά που έσπειραν τον θάνατο στους αμάχους της Χαν Σεϊχούν.

Από την επίθεση -την πρώτη άμεση αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας- σκοτώθηκαν εννέα στρατιώτες και αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ προκλήθηκαν και σημαντικές υλικές ζημιές. Αργά χθες βράδυ πάντως ο κυβερνήτης της Χομς έκανε λόγο για 14 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται αθώοι πολίτες – γυναίκες και μικρά παιδιά!

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το αεροδρόμιο σχεδόν «καταστράφηκε: τα αεροπλάνα, η πίστα, η αποθήκη καυσίμων και το κτίριο αντιαεροπορικής άμυνας κονιορτοποιήθηκαν». Από την πλευρά του, ωστόσο, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας παρουσιάζει τα πράγματα λίγο διαφορετικά, καθώς αναφέρει πως ο αεροδιάδρομος παρέμεινε άθικτος, ενώ μόνο έξι ρωσικά μαχητικά MIG καταστράφηκαν. Τονίζει δε -με ειρωνική διάθεση- ότι, από τους 59 Τόμαχοκ, μόνο οι 23 βρήκαν τον στόχο τους, ενώ οι υπόλοιποι… αγνοούνται!

Η διαταγή

Τη διαταγή για την επίθεση στη Συρία έδωσε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος Τραμπ από το Μαρ-α-Λάγκο, όπου βρίσκεται με τον Κινέζο ομόλογό του. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά το χτύπημα ο Τραμπ ανέφερε ότι η αμερικανική επίθεση σχετίζεται με τα χημικά όπλα της Δαμασκού και πως «συνδέεται άμεσα» με τα «φρικτά» γεγονότα της περασμένης Τρίτης. «Ακόμη και όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια από αυτή τη βάρβαρη επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Ασαντ απέτυχαν ολικά και δραματικά. Καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν, επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών».

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Φάλον δήλωσε ότι τα αμερικανικά πλήγματα είχαν στόχο να αποτρέψουν τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ από το να κάνει νέες «χημικές» επιθέσεις και όχι να ξεκινήσουν νέα στρατιωτική επιχείρηση. Στο μεταξύ, έως αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία έστειλε την πιο εξελιγμένη φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της στη νότια Μεσόγειο, κοντά στο σημείο όπου παραμένουν τα δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην επίθεση κατά της Συρίας.

«Κοινό μυστικό» ότι οι πύραυλοι της Μόσχας είναι «αήττητοι»!

Μπορεί η ρωσική πλευρά να έσπευσε να χαρακτηρίσει την αμερικανική επίθεση στη Συρία «επίδειξη ισχύος», κοινό μυστικό όμως μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν διαθέτουν τα μέσα για να αντιμετωπίσουν μια μαζική επίθεση από τα πανίσχυρα ρωσικά πυραυλικά συστήματα!

Την παραδοχή αυτή έκανε πρόσφατα κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος, και συγκεκριμένα ο στρατηγός Τζον Χάιτεν της Αμερικανικής Στρατηγικής Διοίκησης, στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας. «Είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας» παραδέχθηκε σχεδόν… κυνικά ο Αμερικανός στρατηγός.
Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Μόσχα ότι τα πυραυλικά της συστήματα παραβιάζουν τη συνθήκη για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, που υπεγράφη το 1987.

Ιράν: «Τέτοια μέτρα ενισχύουν μόνο τους τρομοκράτες» – Καταδίκη και από Βολιβία

Ανακοίνωση καταδίκης της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης στη στρατιωτική βάση στη Χομς εξέδωσε χθες η συριακή προεδρία, χαρακτηρίζοντάς την «απερίσκεπτη» και «ανεύθυνη», υποκινούμενη από μια «ψεύτικη εκστρατεία προπαγάνδας», απορρίπτοντας για ακόμη μια φορά τις κατηγορίες ότι η συριακή κυβέρνηση βρισκόταν πίσω από την επίθεση με τα χημικά όπλα στην Ιντλίμπ.
Μύδρους κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε το Ιράν, κάνοντας λόγο για «μονομερείς δράσεις» και δηλώνοντας ότι «τέτοια μέτρα ενισχύουν τους τρομοκράτες στη Συρία και περιπλέκουν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε ευθέως τις Ηνωμένες Πολιτείες πως χρησιμοποίησαν «ψευδείς κατηγορίες» για να επιτεθούν στη Συρία και ότι με τις ενέργειές τους υποστηρίζουν την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.).
«Λιγότερο από δύο δεκαετίες μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί μάχονται στην ίδια πλευρά με την Αλ Κάιντα και το Ι.Κ. στην Υεμένη και τη Συρία» ανέφερε σε αιχμηρό tweet του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών. Στις ελάχιστες χώρες που καταδίκασαν την αμερικανική επίθεση ήταν και η Βολιβία, που ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ξανά στο «κόκκινο» οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων

Σε ένα τεντωμένο σχοινί ισορροπούν πλέον οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας, μετά την αμερικανική επίθεση στη Συρία, ενώ αργά χθες το βράδυ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωνε το κλείσιμο των διαύλων επικοινωνίας με το Πεντάγωνο!

«Στα όρια της σύγκρουσης με τη Ρωσία» έφτασαν τα πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ, έγραψε στο facebook ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μη αποκλείοντας ακόμη και τη σύγκρουση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων! Η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η αποδυνάμωση των προσπαθειών κατά της διεθνούς τρομοκρατίας ήταν οι κύριοι λόγοι που επικαλέστηκε η ρωσική πλευρά για τη σφοδρή αντίδρασή της. Ιδιαίτερα επικριτικός κατά του Ντόναλντ Τραμπ, στην ίδια ανάρτηση ο Μεντβέντεφ άφησε να εννοηθεί ακόμη ότι η επίθεση στη Συρία αποτέλεσε «υποχώρηση» του Αμερικανού προέδρου στα θελήματα του κατεστημένου της Ουάσινγκτον, που «ο ίδιος είχε επικρίνει με σφοδρότητα κατά την τελετή της ορκωμοσίας του».

Αν και η Ρωσία είχε πληροφορηθεί για την επίθεση, σε στρατιωτικό τουλάχιστον επίπεδο, ο Πούτιν την καταδίκασε, κάνοντας λόγο για επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά κυρίαρχου κράτους, παραβιάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, και για μια κυνική προσπάθεια να απομακρυνθεί η προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης από τους θανάτους των αμάχων στο Ιράκ. Στο ίδιο μήκος κύματος, στη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, που συνεκλήθη χθες, οι ενέργειες της Ουάσινγκτον αξιολογήθηκαν ως επιθετική πράξη που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτήρισε την αμερικανική επίθεση «επίδειξη ισχύος απέναντι σε μία χώρα που μάχεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η επίθεση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ριζοσπαστικών οργανώσεων που επιχειρούν στη Συρία.

Ιδιαίτερα ειρωνικός, ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού Ιγκορ Κονασένκοφ δήλωσε: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε, αλλά ο τρόπος που κάνει πόλεμο παραμένει αναλλοίωτος από την εποχή των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ και στη Λιβύη».
Μετά το χτύπημα η Μόσχα ανέστειλε τη συμφωνία της με την Ουάσινγκτον για την αεροπορική ασφάλεια στον συριακό εναέριο χώρο και ανακοίνωσε την ενίσχυση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Υπέρ του πλήγματος Μ. Ανατολή, Ε.Ε. και αντίπαλοι των ΗΠΑ

Με την επίθεση εναντίον της Συρίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να συσπειρώσει υπέρ του πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία τάχθηκαν υπέρ της επίθεσης, όπως και ο Καναδάς, η Ιορδανία, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως η επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον της συριακής αεροπορικής βάσης είναι κατανοητή, δεδομένου του πόνου που υφίσταται ο λαός της Συρίας.

«Η επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατανοητή δεδομένων των διαστάσεων των εγκλημάτων πολέμου, δεδομένου του πόνου αθώων ανθρώπων και δεδομένων των εμποδίων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε η Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα «περιορισμένα και στοχευμένα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ότι η επίθεση αποτελεί απάντηση, ενώ τόνισε ότι τώρα «πρέπει να δοθεί συνέχεια σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, εάν είναι δυνατόν, κατά τρόπο ώστε να ολοκληρώσουμε τις κυρώσεις κατά του Ασαντ και να εμποδίσουμε να υπάρξει εκ νέου χρήση χημικών όπλων και η εξόντωση εκ μέρους του καθεστώτος του ίδιου του λαού του».

Η Βρετανία από τη μεριά της εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ, όπως και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.
Η Ιορδανία χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα «απαραίτητη και αρμόζουσα απάντηση», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «θετική» την αμερικανική επίθεση στη Συρία, αλλά όχι επαρκή.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον λίγες ώρες πριν από την επίθεση στη Συρία, σε συνέντευξή της, είχε καλέσει τις ΗΠΑ να βομβαρδίσουν τους συριακούς αεροδιαδρόμους!

Υποστήριξη από τη Ν.Δ.,  βολές από ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ

Από τις πέντε τα ξημερώματα μετέβη στο γραφείο του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Πάνος Καμμένος, προκειμένου να έχει διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Συρία. Από την πλευρά των κομμάτων, θετική ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. στην επιχείρηση Τραμπ στη Συρία, ενώ την καταδίκασαν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
«Δικαιολογημένη» χαρακτηρίζει την αντίδραση των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγραψε στο twitter: «Καμία ανοχή σε εκείνους που δολοφονούν παιδιά με χημικά όπλα στη Συρία. Η φρίκη προξενεί δικαιολογημένη αντίδραση».
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «τόσο από τις ΗΠΑ όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, ορθώς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διασποράς και χρήσης χημικών όπλων» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα «οφείλει να είναι ουσιαστικός παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

«Αποτρόπαιη πράξη»

Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «η χρήση χημικών όπλων είναι μια αποτρόπαιη και καταδικαστέα πράξη», ωστόσο διευκρίνισε πως «σε κάθε περίπτωση, μονομερείς ενέργειες με πλήρη αγνόηση του ΟΗΕ, όπως ο βομβαρδισμός της Συρίας από τις ΗΠΑ, οδηγούν σε μεγαλύτερες γεωπολιτικές περιπλοκές και προκαλούν παγκόσμια ανησυχία, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου».
Την επίθεση των ΗΠΑ καταδίκασε το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον πολύπαθο συριακό λαό. Ζήτησε δε «να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες στρατιωτικές βάσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παραιτήθηκε ο Αρεοπαγίτης που αρνήθηκε να «συμμορφωθεί» με τις υποδείξεις της ηγεσίας: Το...

Διάψευση των επίσημων ανακοινώσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου μετά από δημοσίευμα του dnews.gr – Σοβαρές αιχμές για παρεμβάσεις στην υπόθεση των Τεμπών Ισχυρούς κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα...

Ο υπουργός που «βρέθηκε» με 5 εκατ. ευρώ, ο νέος εφιάλτης για τη...

Υπουργός «βρέθηκε» με 5 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της μητέρας της Αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» των...

Επανεμφάνιση Γρηγόρη Δημητριάδη με μια προκλητική συνέντευξη

Με μια προκλητική συνέντευξη στην εφημερίδα Realnews, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι να ξεσπάσει το σκάνδαλο των...

Οι παρτάλικα στους Metallica

Τα συνήθως καταγέλαστα συστημικά ΜΜΕ ανακάλυψαν στο αμερικανικό συγκρότημα ένα νέο παιχνιδάκι για να ασχολούνται κάνα διήμερο τριήμεροΑπό τον Παναγιώτη ΛιάκοΜικροί μεγάλοι στο...

Στήνει νέα «παράγκα» ο Μητσοτάκης – Ποιους προορίζει -μετά τον Κ. Τζαβέλλα- για...

Το... καυτό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου υπό τον φόβο για την πολιτική αλλά και ποινική...

Σήμερα το Απόγευμα η εντυπωσιακή επίδειξη στον Φλοίσβο για τα 95 χρόνια της...

Σύγχρονα μαχητικά και ιστορικά αεροσκάφη «σκίζουν» τον ουρανό της Αττικής Με μια μεγαλειώδη αεροπορική επίδειξη κορυφώνονται σήμερα, Κυριακή 10 Μαΐου, οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση...

Μάθημα συμπεριφοράς της Μελόνι στον Αδωνι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τήρησε έξυπνη και υπεύθυνη στάση ως προς την ενημέρωση του κόσμου, χρησιμοποιώντας μια ψεύτικη φωτογραφία της (ΑΙ) για να περάσει κοινωνικό...

Κ. Μενουδάκος : Οι υποκλοπές δεν έγιναν από ιδιώτες

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα από συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μενουδάκου, πρώην προέδρου του ΣτΕ και πρώην προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών...

Ρεσιτάλ «θεσμικότητας» από Δένδια και Τζιτζικώστα

Είναι απορίας άξιο πόσο εύκολα μπορεί  κανείς να χάσει τον δρόμο του στην πολιτική και με ορισμένες δηλώσεις του, να δείξει ότι δεν διαφέρει...

Σοκ! Η Ελλάδα γιορτάζει μαζί με την Τουρκία τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ακολουθώντας την πολιτική των «ήρεμων νερών», η Αθήνα συμμετέχει στους πανηγυρισμούς της Αγκυρας για την επέτειο της τρομερής σφαγής στις 19 ΜαΐουΤης Κύρας...

spot_img

Ροή ειδήσεων

Advertisement 4

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ