Με ευχολογια και κοινοτυπίες για τέλος της λιτότητας και αλλαγή πολιτικής της Ευρωπαϊκής Eνωσης έκλεισε η περίφημη σύνοδος των χωρών του Νότου της Ε.Ε., που μόνο της μέλημα ήταν να συμπαρασταθεί στον βομβαρδισμό της Συρίας, χαρακτηρίζοντας την επίθεση των ΗΠΑ «κατανοητή»! Μετά το πέρας της Συνόδου στη Μαδρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα, έξω από τους κανόνες, κάποιων χωρών του Βορρά» και ζήτησε απ’ όλους «να τηρούν τους κανόνες».
Στο φιλικό περιβάλλον της ισπανικής πρωτεύουσας ο κ. Τσίπρας απάντησε και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος, σημειώνοντας ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση και σε αυτό το ζήτημα, ενώ στάθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικές. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι, με την υπέρβαση της κρίσης και από την Ελλάδα, θα μπορέσουν οι χώρες του Νότου να θέσουν σε συζήτηση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης μια σειρά από θέματα, όπως η έκδοση ευρωομολόγων και η κοινή τραπεζική ένωση.
Θερμή ήταν η στήριξη του Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική κυβέρνηση. Ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και χαρακτήρισε προτεραιότητα την πολιτική επενδύσεων για τη χώρα μας. Ψηλά στην ατζέντα της συνόδου, εκτός από το μέλλον της Ε.Ε., το Brexit και το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, βρέθηκε και το ζήτημα της ασφάλειας, με αναφορές στην «Ενωση για τη Μεσόγειο», ένα γαλλικό όραμα της περιόδου Νικολά Σαρκοζί, που θα αποτελούσε μέσο πίεσης για τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη. Σε αυτήν, εκτός από τα ευρωπαϊκά κράτη του Νότου, θα συμμετείχαν μεσογειακές χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.


