Τη φράση του θυμόσοφου λαού «γηράσκω αεί διδασκόμενος» κάνει πράξη ο μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος (φωτό). Ο επίσκοπος από την Πελοπόννησο στα 81 χρόνια του αποφάσισε να καθίσει και πάλι στα φοιτητικά έδρανα για να επεκτείνει τις γνώσεις του στη Θεολογία κάνοντας μεταπτυχιακό!
Η κίνηση αυτή του μητροπολίτη Μαντινείας δεν παραξένεψε κανέναν από τους στενούς συνεργάτες του.
Ο κ. Αλέξανδρος θεωρείται από τους «αντισυμβατικούς» μητροπολίτες. Ακόμα και σήμερα οδηγεί τον παλιό λευκό σκαραβαίο που είχε αγοράσει στα νιάτα του, ενώ πολλοί επίσκοποι τον χαρακτηρίζουν αεικίνητο, καθώς δεν ασχολείται μόνο με τα πνευματικά και διοικητικά καθήκοντα της μητρόπολής του αλλά, όποτε βρίσκει ευκαιρία, επιδίδεται ακόμα και σε βαριές για τους ανθρώπους της πόλης αγροτικές εργασίες, όπως το μάζεμα της πατάτας.
Ο μητροπολίτης Μαντινείας είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, ωστόσο με την απόφασή του να κάτσει πάλι στα φοιτητικά έδρανα θέλει να δώσει έμπρακτα το παράδειγμα της φιλομάθειας στο ποίμνιό του.
Ο κ. Αλέξανδρος αυτή τη χρονιά είναι σπουδαστής στο Μεταπτυχιακό Θεολογίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ είναι πιστοποιημένο με το ECTS με 90 πιστωτικές μονάδες.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα μεγάλο μη κρατικό πανεπιστήμιο, που λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Κύπρου με παραρτήματα στην Ελλάδα και συνεργασίες με ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ. «Ψυχή» του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών θεωρείται ο ιδιαίτερα δραστήριος μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.
Αντ. Τριανταφύλλου