Τα προκλητικά σχόλια στα τουρκικά ΜΜΕ και οι ύμνοι του πρωθυπουργού για την ψυχή του Ελληνα πιλότου Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας
Η πτήση του Αλέξη Τσίπρα με F-16 χθες στο βόρειο Αιγαίο προκάλεσε τη θρασύτατη και ιταμή επίθεση εις βάρος του από τους Τούρκους, που με μπαράζ δημοσιευμάτων έκαναν λόγο για «επίδειξη δύναμης», «σόου» και μήνυμα στην Αγκυρα. Αφηναν να εννοηθεί ότι η στρατιωτική στολή που φόρεσε ο κ. Τσίπρας συνιστά απειλή εναντίον τους, κι αυτό τη στιγμή που οι Τούρκοι παραβιάζουν καθημερινά το FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο.
«Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε για πρώτη φορά σε ένα F-16 και πέταξε πάνω από τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Εκανε μια επίδειξη δύναμης με αυτόν τον τρόπο, ειδικά για την εσωτερική πολιτική» έγραψε η «Hurriyet» στην ηλεκτρονική έκδοσή της, ενώ η «Sabah» ερμήνευσε την πτήση «ως μήνυμα. Δεν υπήρξε καμία επίσημη εξήγηση για το show».
Οι Τούρκοι ωστόσο δεν επιχείρησαν να παρενοχλήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιβιβάστηκε σε F-16 block 52 plus της 337 Μοίρας, της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα και πέταξε συνοδεία δύο μαχητικών του ιδίου τύπου, στα οποία επέβαιναν ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Ο κ. Τσίπρας έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός μετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που «έγραψε» ώρες με μαχητικό αεροσκάφος. Η πτήση του διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και ήταν πάνω από Σκύρο, Αη Στράτη, Λήμνο, Θάσο και Αγιο Ορος. Ο πιλότος του μαχητικού φέρεται ότι έκανε ορισμένους ελιγμούς και έδωσε το χειριστήριο στον κ. Τσίπρα, κάτι που ενθουσίασε τον πρωθυπουργό, όπως και τα 7,2 G που αισθάνθηκε.
«Σας ευχαριστώ για ό,τι κάνετε καθημερινά, για να είμαστε όλοι εμείς ήσυχοι και ασφαλείς. Υπερασπίζεστε μεγάλες αξίες, τις αξίες της ελευθερίας και του δικαίου. Της εθνικής κυριαρχίας, την υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Τσίπρας στους Ελληνες πιλότους μετά την προσγείωσή του. Χαρακτήρισε μυστικό υπερόπλο της Π.Α. «την ψυχή του Ελληνα πιλότου» που λειτουργεί σε ακραίες συνθήκες.
Επιθεώρηση
Λίγο πριν, στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας, ο Α. Τσίπρας φόρεσε την αντι-G στολή του με τα απαραίτητα σήματα, επιθεώρησε το αεροσκάφος και ανέβηκε στο κόκπιτ που στην καλύπτρα έγραφε το όνομά του. Ενώ το F-16 τροχοδρομούσε, λίγο πριν από την απογείωση ύψωσε τον αντίχειρά του, δηλώνοντας έτοιμος… για όλα. Η πτήση οργανώθηκε με άκρα μυστικότητα και ανακοινώθηκε τελευταία στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου, με τρόπο που προκάλεσε αρνητικά σχόλια. «Πετάει, πετάει ο Τσίπρας;» έγραψε δήθεν χιουμοριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Xωρίς επιχειρηματίες (!) το ταξίδι στις ΗΠΑ
Σε φιάσκο εξελίχθηκε τελικά η πολυδιαφημισμένη ελληνική επιχειρηματική αποστολή που θα συνόδευε τον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς στις ΗΠΑ. Στο παρά πέντε, κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες ενημερώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι τελικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν μαζί με τον πρωθυπουργό, ζητώντας τους παράλληλα να ακυρώσουν ή να μην κλείσουν εισιτήρια, αφού η επιχειρηματική αποστολή στις ΗΠΑ δεν θα γίνει. Ως δικαιολογία η κυβέρνηση μετατοπίζει την ευθύνη στην αμερικανική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι το γραφείο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησε να εγκρίνει το ταξίδι των επιχειρηματιών, με συνέπεια να μην υπάρχει πλέον χρόνος προετοιμασίας. Οπως και να έχει όμως, το γεγονός είναι αν μη τι άλλο περίεργο και υποδηλώνει την προχειρότητα στην οργάνωση ενός πολύ σημαντικού ταξιδιού, στο οποίο ο πρωθυπουργός επενδύει προσδοκώντας πολλαπλά κέρδη για την Ελλάδα. Οχι μόνο στο γεωπολιτικό πεδίο, αλλά, κυρίως, στην οικονομία με την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων και το κλείσιμο συμφωνιών ανάμεσα σε Ελληνες και Αμερικανούς επιχειρηματίες.


