«Ξετίναξαν» (για 12 ώρες) τον Γιάννο!

Βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές για τις «ύποπτες» συμβάσεις και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σήμερα η συνέχειαΡεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Ενώπιον των ανακριτών θα βρεθεί και σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου, καθώς η μαραθώνια απολογία του (διήρκεσε 12 ώρες) διεκόπη χθες, λόγω κόπωσης ανακριτών και απολογούμενου. Ο πρώην υπουργός δέχθηκε «σφυροκόπημα» από τους ανακριτές Διαφθοράς κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του για νομιμοποίηση 2.800.000 ελβετικών φράγκων που φέρεται ότι προέρχονται από μίζες για την προώθηση της σύμβασης εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη για υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, η οποία εκτιμάται ότι ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο 400.000.000 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από τους ανακριτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προκάλεσαν τον εκνευρισμό του. Για περισσότερες από επτά ώρες ο Γιάννος Παπαντωνίου απαντούσε σχετικά με τις συμβάσεις που υπέγραψε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας, παραλαμβάνοντας από τον προκάτοχό του Ακη Τσοχατζόπουλο, και ειδικά για την επίμαχη συμφωνία που φέρεται ότι ζημίωσε το Δημόσιο 400.000.000 ευρώ. Το δεύτερο σκέλος της πολύωρης απολογίας του αναλώθηκε στις κρίσιμες διαδρομές του χρήματος που φέρεται ότι «ξέπλυνε» μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος, με στόχο να εξαφανίσει τα ίχνη των χρημάτων που, κατά τη δικογραφία, ήταν «δώρο» για την επίμαχη σύμβαση.

Ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκε ότι οι συνδέσεις των αναλήψεων μετρητών με καταθέσεις άλλων προσώπων «πραγματοποιούν ένα ταξίδι στο Διάστημα για να μεταβούν σε ένα άλλο σύμπαν, αποσιωπώντας πλήρως το αποδεικτικό υλικό», ενώ στην προσπάθειά του να αποδομήσει την κατηγορία άφησε αιχμές για «άγνοια της λειτουργίας του σύγχρονου τραπεζικού συστήματος» από τις αρμόδιες Αρχές. Ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται ότι έκανε λόγο για «δόλιες συρραφές δήθεν στοιχείων» τα οποία αποτελούν το βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο έχει συνταχθεί σε βάρος του και αριθμεί περίπου 800 σελίδες. Μάλιστα, επιχείρησε να πείσει ότι «η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια».

Εκτός από τα 2.800.000 ελβετικά φράγκα, οι ανακριτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εντοπίσει ποσό ύψους 2.242.229 ελβετικών φράγκων, του οποίου δεν γνωρίζουν ακόμη τους αποδέκτες, υποβάλλοντας αιτήματα δικαστικής συνδρομής σε Ελβετία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αμερική. Επιπλέον, έχει ζητηθεί από τη Βουλή να ανάψει το πράσινο φως για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπαντωνίου για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Σήμερα αναμένεται να περάσει το κατώφλι των ανακριτών και η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου Σταυρούλα Κουράκου, καθώς κατηγορείται και η ίδια για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα