Η νοοτροπία που καλλιεργείται στα Σώματα Ασφαλείας είναι ιδιαίτερα προβληματικήΑπό τον
Δημήτρη Παπαγεωργίου*
Για τους αντιεξουσιαστές, για τη σχέση τους με το εμπόριο ναρκωτικών και άλλου είδους επικερδείς δραστηριότητες, όπως η προστασία μαγαζιών και άλλα τέτοιου είδους ζητήματα, τόσο οι αρμόδιες Αρχές όσο και όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το ζήτημα των Εξαρχείων γνωρίζουν πολλά. Οσοι είναι λίγο πιο υποψιασμένοι γνωρίζουν και για τον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες ομάδες αντιεξουσιαστών απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο στα Εξάρχεια, εκμεταλλευόμενες τη δράση των κρατικών Αρχών κατά συγκεκριμένων άλλων ομάδων που δραστηριοποιούνταν στα Εξάρχεια. Αλλά αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα, που σίγουρα δεν μπορεί να γίνει εδώ.
Η κουβέντα όμως που μπορεί να γίνει εδώ είναι αυτή που αφορά το πνεύμα που επικρατεί πλέον στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας. Μετά το περιστατικό της Πέμπτης, με τα μαχαιρώματα και τους ξυλοδαρμούς λιμενικών από ομάδα πολύ καλά οργανωμένων αντιεξουσιαστών -σε κάτι το οποίο ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση από πλευράς αντιεξουσιαστών και που θύμισε έντονα τη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων των εμπόρων ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική-, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία «συγχαίρει» επί της ουσίας τους λιμενικούς διότι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και επίσης επειδή ΔΕΝ χρησιμοποίησαν τον οπλισμό που έφεραν κι έτσι αποφεύχθηκε γενικευμένη σύρραξη.
Και αυτό είναι η βάση του προβλήματος. Επαιζε η μπάντα για τους στρατιωτικούς που συνέλαβαν οι Τούρκοι πέρυσι. Σήμερα το Λιμενικό Σώμα λέει «μπράβο» στους λιμενικούς επειδή κάθισαν να τους δείρουν οι αντιεξουσιαστές-ναρκέμποροι.
Η νοοτροπία που καλλιεργείται στα Σώματα Ασφαλείας είναι ιδιαίτερα προβληματική. Σου λέει ο λιμενικός, «καλύτερα να κάθομαι να με δέρνουν και να μου λένε “μπράβο”, παρά να προσπαθήσω να φέρω εις πέρας την αποστολή μου και στην καλύτερη να μπλέξω με ΕΔΕ και ποινικά δικαστήρια».
Το Λιμενικό έκανε μια αποτυχημένη επιχείρηση. Και το Αρχηγείο του, λες και είμαστε στη Βόρεια Κορέα, βγαίνει με μια ανακοίνωση, που είμαι σίγουρος ότι θα προκαλεί ντροπή και αποτροπιασμό σε όσους έχουν αίσθηση τι σημαίνει η λέξη «καθήκον», και επιβραβεύει την παθητικότητα των στελεχών του. Μπράβο, παιδιά, που κάτσατε να σας δείρουν, που σας πήραν τους συλληφθέντες μέσω από τα χέρια. Μπράβο που δεν κάνατε το καθήκον σας.
Και, φυσικά, ουδεμία παραίτηση αξιωματικού. Μόνον μια προσπάθεια να παιχτεί πινγκ πονγκ τυπικών ευθυνών.
Τι σημαίνει όμως αυτό για τους άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας; Τι σημαίνει αυτή η καλλιέργεια ηττοπάθειας και παθητικότητας από πλευράς των αξιωματικών τους; Σημαίνει ακόμη περισσότερη ανασφάλεια για τους Ελληνες πολίτες. Σε λίγο θα τους δώσουμε και ένα μετάλλιο για το φιάσκο στα Εξάρχεια. Στη λογική τού ότι σημασία δεν έχει η νίκη, αλλά η… συμμετοχή!
*Δημοσιογράφος