Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες: Από τα σαλιγκάρια ως τα σύκα

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων δείχνει πόσο στενά συνδεόταν το φαγητό με τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής τους

Τι έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες

Το αρχαίο ελληνικό τραπέζι ξεχώριζε για την ποικιλία του, αλλά και για το μέτρο που το χαρακτήριζε.

Οι περισσότεροι ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα απλό πρωινό: ένα μικρό κριθαρένιο ψωμί βουτηγμένο σε κρασί, συχνά με ελιές ή σύκα. Άλλες φορές προτιμούσαν τον κυκεώνα, ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι με μέντα ή θυμάρι, που θεωρούσαν ευεργετικό.

Το μεσημεριανό περιλάμβανε ψάρια όπως τσιπούρα, σαρδέλα ή χέλι και όσπρια όπως φακές, ρεβίθια και κουκιά. Οι Αθηναίοι καλλιεργούσαν στους κήπους τους λαχανικά όπως μαρούλια, αγκινάρες, βλίτα, σέλινο, άνηθο και δυόσμο. Ανάμεσα στα αγαπημένα τους προϊόντα ήταν τα σύκα, τα αγγούρια και τα σαλιγκάρια, που είχαν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι.

Το δείπνο και οι συνήθειες του φαγητού

Το δείπνο ήταν το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ήταν ώρα χαλάρωσης και συντροφικότητας, με διάφορα πιάτα και επιδόρπια από φρούτα, μέλι, καρύδια ή σταφύλια.

Στο κρέας προτιμούσαν το χοιρινό και το μοσχάρι, ενώ έτρωγαν σπάνια αρνί ή κατσίκι. Το κυνήγι, κυρίως μικρά πουλιά όπως τα ορτύκια, θεωρούνταν ξεχωριστή λιχουδιά. Δεν έλειπε ποτέ το ψωμί σε διάφορες μορφές, από ψημένο ως σιμιγδαλένιο ή φτιαγμένο με κεχρί.

Οι κουζίνες ήταν γεμάτες βότανα και μπαχαρικά όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάπαρη και σουσάμι. Κάθε γεύμα συνοδευόταν από κρασί και ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς.

Οι αρχαίοι πίστευαν ότι ο σκοπός του φαγητού ήταν η απόλαυση και όχι η υπερβολή. Μόνη εξαίρεση ήταν οι Σπαρτιάτες, που ακολουθούσαν λιτή διατροφή με τον γνωστό μαύρο ζωμό. Οι υπόλοιποι Έλληνες απολάμβαναν ποικιλία τροφών σε μικρές ποσότητες, δίνοντας έμφαση στην ισορροπία και στη γεύση.










spot_img

Ροή ειδήσεων

Ροή ειδήσεων
spot_img

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ