Η Μόσχα δημιουργεί αυτόνομη δύναμη μη επανδρωμένων συστημάτων με κινεζική υποστήριξη
Η Ρωσία προχωρά στη συγκρότηση ενός νέου, αυτόνομου στρατιωτικού κλάδου με την ονομασία «Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων», ο οποίος θα διαθέτει μέχρι και δύο εκατομμύρια drones αέρος, ξηράς και θαλάσσης.
Η απόφαση είχε ληφθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς, καθώς τα μη επανδρωμένα συστήματα έχουν καταστεί καθοριστικό εργαλείο των ρωσικών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του νέου σχηματισμού, αντισυνταγματάρχη Σεργκέι Ιστουγκάνοφ, έχουν ήδη συσταθεί συντάγματα, τάγματα και εξειδικευμένες μονάδες, με ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό και σε στενό συντονισμό με τους υπόλοιπους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.
Ενίσχυση μετά την ανάκτηση αεροπορικής υπεροχής
Ο Ιστουγκάνοφ υπενθυμίζει ότι πριν από έναν χρόνο ο ρωσικός στρατός δεν διέθετε ακόμη πλήρες φάσμα drones. Σήμερα όμως, μετά από συστηματική παραγωγή και ανάπτυξη νέων μοντέλων, «οι ρωσικές μονάδες έχουν ανακτήσει την αεροπορική υπεροχή» και επιχειρούν με εντελώς διαφορετικούς όρους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μάχες γύρω από το Ποκρόφσκ, όπου ουκρανικές δυνάμεις διαμαρτύρονται δημόσια για τη μαζική χρήση ρωσικών FPV drones, τα οποία έχουν αποδειχθεί κρίσιμο εργαλείο περικύκλωσης και διάλυσης αμυντικών θέσεων.
Μαζική παραγωγή με τεχνολογικό κορμό από την Κίνα
Η Μόσχα επιδιώκει μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επεκτάσεις στον χώρο των drones παγκοσμίως. Σύμφωνα με διεθνείς πηγές:
Ρωσικά εργοστάσια αναμένεται να παράγουν έως 6.000 Shahed τον μήνα
Ο συνολικός στόχος είναι 2 εκατομμύρια FPV drones
Σε πολλά μοντέλα, ο τεχνολογικός κορμός προέρχεται εξ ολοκλήρου από κινεζικά εξαρτήματα
Η Κίνα λειτουργεί έτσι ως βασικός παίκτης στην τροφοδοσία της ρωσικής αλυσίδας, ενώ παράλληλα συνεργασίες έχουν αναπτυχθεί και με εταιρείες ηλεκτρονικού πολέμου που προσαρμόζουν τα συστήματα σε πραγματικό χρόνο ανάλογα με τις ουκρανικές παρεμβολές.
«Ο εχθρός αλλάζει συχνότητες. Εμείς αναδιαμορφώνουμε τα συστήματα και συνεχίζουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιστουγκάνοφ.
Η ουκρανική στρατιωτική διοίκηση, αναγνωρίζοντας την τεχνολογική ανωτερότητα της Ρωσίας στον τομέα των drones, εκφράζει ανησυχία. Ο στρατηγός Σύρσκι δηλώνει ότι οι ρώσοι «αντιγράφουν την ουκρανική εμπειρία», την ώρα που οι ουκρανικές γραμμές άμυνας πιέζονται και οι Δυτικοί σύμμαχοι πασχίζουν να κρατήσουν όρθια τη βιομηχανία τους.
Η ανάπτυξη αυτού του τεράστιου ρωσικού προγράμματος drones έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις πυρομαχικών, πολιτική αστάθεια και διαρροές δυτικής υποστήριξης.


