Πολύωρη ήταν η απολογία του 38χρονου δράστη της δολοφονίας στις φυλακές του Δομοκού
Η απολογία του 38χρονου Βούλγαρου βαρυποινίτη ενώπιον του ανακριτή Λαμίας διήρκεσε συνολικά τρεις ώρες, στο πλαίσιο της υπόθεσης της δολοφονίας του 43χρονου Έλληνα ισοβίτη στις Φυλακές Δομοκού, την περασμένη Κυριακή.
Ο κατηγορούμενος επανέλαβε τους αρχικούς ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι το θύμα ήταν αυτό που τον κάλεσε να πάνε μαζί στον αρχιφύλακα, καθώς η επίσκεψη εκεί απαιτούσε την παρουσία δύο κρατουμένων. Υποστήριξε ότι βρέθηκαν τρία άτομα σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς κάμερες ο ίδιος, το θύμα και ο αρχιφύλακας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, έδρασε σε κατάσταση άμυνας, όταν το θύμα τράβηξε πιστόλι από την τσέπη του και απείλησε τον αρχιφύλακα. Ο 38χρονος ισχυρίστηκε ότι παρενέβη για να αποτρέψει το χειρότερο, αφαίρεσε το όπλο και πυροβόλησε χωρίς προμελέτη να σκοτώσει. Επέμεινε ότι βρέθηκε σε ακραία κατάσταση, χωρίς εναλλακτικές επιλογές.
Ο συνήγορός του, Θανάσης Τάρτης, δήλωσε ότι ο εντολέας του προέβη σε ό,τι έκανε πρωτίστως για να προστατεύσει τη ζωή του αρχιφύλακα και δευτερευόντως τη δική του. «Δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την πράξη αναγκαία άμυνα.
Ο ίδιος δικηγόρος μετέφερε ότι, κατά τον κατηγορούμενο, ο 43χρονος «ήταν ο boss μέσα στη φυλακή», ελέγχοντας τα πάντα, ακόμα και το ποιος μπορούσε να συναντήσει τον αρχιφύλακα.
Αναφέρθηκε επίσης ότι το θύμα ζήτησε από τον Βούλγαρο να πάνε μαζί εκεί, για να συζητήσουν εκκρεμή δίκη στον Άρειο Πάγο σχετική με την έκδοσή του στην Ολλανδία.
Ο κ. Τάρτης υπέβαλε αίτημα για αναπαράσταση των γεγονότων εντός των φυλακών, εκφράζοντας την ελπίδα να γίνει δεκτό, ώστε να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί και να διευκρινιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι σχέσεις θύματος και αρχιφύλακα δεν ήταν ούτε ιδιαίτερα καλές ούτε κακές, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα ο αρχιφύλακας είχε βρει κινητό στο κελί του 43χρονου και είχε ζητήσει τη μεταγωγή του αλλού.
Η απολογία του αρχιφύλακα
Λίγο μετά τις 15:30, ο αρχιφύλακας προσήλθε στον ανακριτή Λαμίας για να απολογηθεί, μεταφερόμενος με αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας.
Πριν μπει στο γραφείο, ο συνήγορός του, Δημήτριος Γκαβέλας, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του εντολέα του προς την οικογένεια του θύματος και επανέλαβε ότι ο αρχιφύλακας δεν γνώριζε τι θα συνέβαινε. «Βρέθηκε προ απρόοπτης κατάστασης και αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες», δήλωσε, απορρίπτοντας ως «αθεμελίωτη εικασία» τον ισχυρισμό ότι κάλεσε ο ίδιος τον Παπαδάτο στο συγκεκριμένο χώρο.
Υποστήριξε ότι το θύμα πήγε μόνο του, χωρίς να έχει κληθεί. Για τα γεγονότα στο «τυφλό» δωμάτιο, ανέφερε ότι η ανθρωποκτονία έγινε επειδή ο άλλος κατηγορούμενος κατάλαβε ότι κάτι ετοιμαζόταν, και προσπάθησε να αμυνθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς η υπόθεση συζητείται ενώπιον του ανακριτή.
Η απολογία του αρχιφύλακα συνεχίζεται. Μετά την ολοκλήρωσή της, αναμένεται η κοινή απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λαμίας για την τύχη των δύο κατηγορουμένων, δηλαδή εάν θα προφυλακιστούν ή όχι.


