Καταδίκη του Πάπα Λέων
Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ καταδίκασε σήμερα (23/4) κατηγορηματικά τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν, μετά την κριτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, που του καταλόγισε σιωπή για το ζήτημα ενώ επικρίνει τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο στην Τεχεράνη.
Κατήγγειλε παράλληλα τους θανάτους «τόσο πολλών» αμάχων στον πόλεμο και εξέφρασε τη θλίψη του για την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Ρώμη έπειτα από περιοδεία σε τέσσερις αφρικανικές χώρες.
«Καταδικάζω κάθε άδικη πράξη. Καταδικάζω την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις αναφορές ότι το Ιράν σκότωσε χιλιάδες διαδηλωτές.
«Όταν ένα καθεστώς ή μια χώρα αποφασίζει να στερήσει άδικα ζωές, αυτό πρέπει οπωσδήποτε να καταδικαστεί», πρόσθεσε.
Στις 12 Απριλίου, ο Τραμπ χαρακτήρισε «φρικτό» τον Πάπα σε ανάρτηση στο διαδίκτυο, λόγω της κριτικής του στον πόλεμο και την αυστηρή αντιμεταναστευτική πολιτική της Ουάσινγκτον. Δύο ημέρες μετά, επανήλθε ζητώντας να «πουν στον Πάπα Λέοντα» για τους νεκρούς Ιρανούς διαδηλωτές.
Ο Πάπας δεν ανέφερε τον Τραμπ σήμερα, τονίζοντας ως ηγέτης 1,4 δισ. Καθολικών ότι δεν υποστηρίζει πολέμους. «Ως ιερέας, δεν τάσσομαι υπέρ του πολέμου», είπε, δείχνοντας φωτογραφία παιδιού θύματος ισραηλινών πυραύλων κατά Χεζμπολάχ στον Λίβανο, από την υποδοχή του τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι ιρανικές αρχές σκότωσαν χιλιάδες σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Ιανουάριο, τις βιαιότερες μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η καταστολή συνεχίστηκε εν μέσω πολέμου, με νέα εκτέλεση αυτή την εβδομάδα.
Για τις συνομιλίες, ο Πάπας σχολίασε: «Μια μέρα Ιράν λέει ναι, ΗΠΑ όχι και αντίστροφα. Δεν ξέρουμε την εξέλιξη. Χαοτική κατάσταση, με αθώους Ιρανούς να υποφέρουν από τον πόλεμο».
Ο Λέων υπερασπίστηκε τις επισκέψεις σε Ισημερινή Γουινέα και Καμερούν, με μακροχρόνιους ηγέτες. Το Βατικανό διατηρεί διπλωματικές σχέσεις παγκοσμίως, «με θυσίες», κάνοντας «παρασκηνιακή δουλειά για δικαιοσύνη και βελτίωση ζωών».
Με έντονο ύφος, κατήγγειλε ότι μετανάστες και πρόσφυγες από βία ή φτώχεια αντιμετωπίζονται «χειρότερα από κατοικίδια ή ζώα». Ζήτησε ανθρωπιστική μεταχείριση, επικρίνοντας παρελθοντικά την πολιτική Τραμπ.
Τα κράτη δικαιούνται ελέγχου συνόρων, αλλά πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθούν ανάπτυξη φτωχών, ώστε να μην μεταναστεύουν. «Τι κάνουν οι πλούσιες χώρες για τις φτωχές; Γιατί δεν αλλάζουμε την κατάστασή τους;».


