Σε μια αποκάλυψη με έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον προχώρησε η πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής της στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Η Αμερικανίδα αξιωματούχος, κατά την περιήγησή της στους χώρους του κρατικού καναλιού, μίλησε ανοιχτά για την έλευση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα εντός του 2026.
«Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος θα έρθει και ανυπομονώ πραγματικά να επισκεφθούν την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκίλφοϊλ, σημειώνοντας παράλληλα πως κατά τους θερινούς μήνες αναμένεται στη χώρα μας και ο υπουργός Πολέμου, Πιτ Χέγκσεθ.
Παρά το γεγονός ότι οι δηλώσεις της πρέσβης ήταν σαφείς, οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, δηλώνοντας άγνοια για τον ακριβή προγραμματισμό της επίσκεψης. Ωστόσο, είναι προφανές ότι μια τέτοια προαναγγελία από την κορυφαία διπλωματική εκπρόσωπο των ΗΠΑ δεν γίνεται τυχαία και υποδηλώνει έναν ήδη δρομολογημένο σχεδιασμό.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επίσκεψη του πλανητάρχη επί ελληνικού εδάφους αναμένεται να τοποθετηθεί χρονικά σε ένα πολύ συγκεκριμένο «παράθυρο» μέσα στο καλοκαίρι. Οι εκτιμήσεις θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να καταφθάνει στην Αθήνα μετά την 4η Ιουλίου, εθνική επέτειο των Ηνωμένων Πολιτειών, και οπωσδήποτε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική Τουρκία στις 7 και 8 Ιουλίου.
Στη Σύνοδο της Τουρκίας, τον Αμερικανό πρόεδρο θα συνοδεύουν τόσο ο υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Με δεδομένη τη γεωγραφική γειτνίαση και τη σημασία των διμερών σχέσεων, η στάση στην Ελλάδα πριν από τη μετάβαση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ κρίνεται λογική κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, η έλλειψη επίσημης επιβεβαίωσης των ημερομηνιών από την ελληνική πλευρά συντηρεί το μυστήριο.