Μικρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία βλέπει η UBS
Η UBS διαπιστώνει ότι η νέα ενεργειακή κρίση θα έχει μικρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Ελλάδας, εκτιμώντας πως, παρά την αναμενόμενη ελαφρά υποχώρησή της φέτος, η πορεία της οικονομίας δεν θα εκτροχιαστεί.
Συγκεκριμένα, ο ελβετικός οίκος προειδοποιεί πως η φετινή ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,2%, μειωμένη σε σχέση με το προηγούμενο πρόβλεψη του 2,4%, και θα είναι υψηλότερη από την εκτίμηση της κυβέρνησης (2%) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1,9%).
Όπως αναφέρει η ανάλυση, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να στηρίζεται σημαντικά στον τουρισμό, τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ευνοϊκές δημοσιονομικές συνθήκες. Η μείωση της ανάπτυξης αποδίδεται κυρίως στις αυξανόμενες τιμές πετρελαίου, ενώ η UBS διατηρεί την πρόβλεψή της για το 2027 στο 1,8%.
Οι εκτιμήσεις της UBS δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ξεκίνησε δυναμικά, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2025, από 2,1% στο τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον, η τουριστική κίνηση το 2026 δείχνει θετικά σημάδια, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους και τις αφίξεις ξένων επισκεπτών να σημειώνουν αύξηση 42,3% τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η UBS επισημαίνει ότι η ένταση στη Μέση Ανατολή προσθέτει βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα στις προοπτικές του τουρισμού.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η UBS προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 3% φέτος, ενώ προειδοποιεί για πιθανούς δευτερογενείς κινδύνους. Το 2027, η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι στο 2,4%.
Στα δημοσιονομικά, η UBS εκτιμά ότι η τάση αποκλιμάκωσης του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί, με το χρέος να διαμορφώνεται φέτος στο 138% του ΑΕΠ από 145% το 2025, και να μειώνεται περαιτέρω στο 133% το 2027. Ταυτόχρονα, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να διατηρηθεί στο 2,9% και για τα δύο έτη.
Τέλος, στον τραπεζικό τομέα, η UBS σημειώνει ότι η πιστωτική επέκταση παραμένει ισχυρή, με τα δάνεια προς επιχειρήσεις να αυξάνονται κατά 10,9% ετησίως τον Μάρτιο, τα καταναλωτικά κατά 7,7%, και τα στεγαστικά κατά 1,1%. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στο 3,3% το δ’ τρίμηνο του 2025, σημειώνοντας μείωση 30 μονάδων βάσης σε σχέση με το γ’ τρίμηνο.
