Σε κατάσταση μέγιστης επιφυλακής τίθεται ο κρατικός μηχανισμός στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για το Σάββατο 4 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (Κατηγορία Κινδύνου 4) για εκτεταμένες περιοχές των Νομών Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις των δύο νομών έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε έκτακτο συμβάν.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Χαλκιδική
Την ίδια στιγμή, υψηλός κίνδυνος (Κατηγορία 3) καταγράφεται και στη Χαλκιδική. Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη, Κατερίνας Ζωγράφου, τίθεται σε ισχύ προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα του νομού.
Οι περιοχές όπου εφαρμόζεται το μέτρο είναι οι εξής:
Δήμος Κασσάνδρας: Η περιοχή της Κορυφογραμμής (από το Κασσανδρινό έως την Αγία Παρασκευή), καθώς και οι τοποθεσίες «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» στην Τοπική Κοινότητα Παλιουρίου.
Δήμος Σιθωνίας: Η κορυφογραμμή Δραγουνδέλι, εκτεινόμενη από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι τη Συκιά.
Δήμος Αριστοτέλη: Η ζώνη από τα Κομίτσα έως την Ουρανούπολη, τα Τσάμια Στρατονίκης, η Φυσώκα και το Σκοπευτήριο Στρατωνίου.
Έλεγχοι, πρόστιμα και εξαιρέσεις
Για τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων, μικτά κλιμάκια των αρχών με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιούν ελέγχους στις εισόδους των δασικών οδών. Όσοι πολίτες εντοπίζονται εντός των συγκεκριμένων ζωνών θα απομακρύνονται άμεσα, ενώ στους παραβάτες θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.
Από τους περιορισμούς εξαιρούνται αποκλειστικά τα μέλη των εθελοντικών οργανώσεων που συμμετέχουν επίσημα στο πλάνο πυροπροστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Οι τοπικές αρχές απευθύνουν έκκληση προς τους μόνιμους κατοίκους και τους παραθεριστές να επιδείξουν υπευθυνότητα, να σεβαστούν τις απαγορεύσεις και να ακολουθούν τις οδηγίες.]
