Η ΑΟΖ και το Μεταναστευτικό ήταν τα βασικά θέματα στις συναντήσεις που είχαν μαζί του ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών
Επίσκεψη στην Αθήνα και συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας πραγματοποίησε χθες ο Σαντάμ Χαφτάρ, υπαρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ισχυρός γιος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και επικρατέστερος διάδοχός του στην ανατολική Λιβύη, που ελέγχεται από την οικογένειά του.
Η επίσκεψη αυτή παρουσιάζει εξαιρετικό γεωστρατηγικό ενδιαφέρον, καθώς ο Λίβυος αξιωματούχος είναι γνωστό ότι διατηρούσε στενούς δεσμούς με την Αγκυρα, έχοντας επισκεφθεί την Τουρκία τουλάχιστον τέσσερις φορές και έχοντας συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ.
Η παρουσία του στην Αθήνα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, αποτυπώνει την πρόθεση της Βεγγάζης να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, προκαλώντας νευρικότητα στην Τουρκία, που θα επιθυμούσε να είναι ο μοναδικός της συνομιλητής.
Στο επίκεντρο των διευρυμένων συνομιλιών που είχε ο Σαντάμ Χαφτάρ με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς, βρέθηκε το μείζον ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε ότι σταθερή προτεραιότητα παραμένει η χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η προσέγγιση αυτή με την ανατολική διοίκηση της Λιβύης θεωρείται καθοριστική για την Αθήνα, καθώς μια ενδεχόμενη παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα οδηγούσε στην αυτόματη ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Παράλληλα, όμως ψηλά στην ατζέντα βρέθηκε η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, λόγω της πρόσφατης αύξησης των ροών από την ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη και τη Γαύδο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας, η οποία περιλαμβάνει προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών της Λιβυκής Ακτοφυλακης στην Ελλάδα, την παροχή τεχνογνωσίας, καθώς και την παραχώρηση τριών πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος για αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Επιπρόσθετα, οι επαφές των δύο πλευρών επεκτάθηκαν και στον στρατιωτικό τομέα, με τον υποστράτηγο Αλταμίμι να επισκέπτεται τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου προσφέρθηκαν υποτροφίες σε Λίβυους σπουδαστές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κοινό τόπο αποτέλεσε η ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, με παράλληλη αναβάθμιση των αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων. Η Αθήνα επιβεβαίωσε τον ρόλο της ως δύναμης σταθερότητας στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας τη θέση της για μια ενιαία Λιβύη χωρίς ξένες παρεμβάσεις.