Σφήνα στο δίπολο Ν.Δ. – Τσίπρας, το οποίο διαμορφώνεται εσχάτως, επιχειρεί να μπει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει πάση θυσία να επαναφέρει την πόλωση στο μέτωπό του με την κυβέρνηση. Με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στις πενιχρές δημοσκοπικές επιδόσεις, λόγω και της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό προσκήνιο, η Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί με κάθε τρόπο να στριμώξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ ταυτοχρόνως δίνει έμφαση στη διάδοση του μηνύματος του ΠΑΣΟΚ σε όλη την επικράτεια με μπαράζ εξορμήσεων και εκδηλώσεων.
Στόχος είναι, βεβαίως, και τα μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία παραμένουν η χαίνουσα πληγή του κόμματος, με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να βρίσκονται στην προμετωπίδα των πράσινων παρεμβάσεων, ακόμη και εν μέσω προχωρημένου θέρους. Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε προεκλογικό οργασμό και όσον αφορά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, καθώς επ’ ουδενί επιθυμεί να πιαστεί εξαπίνης σε ενδεχόμενη ανακοίνωση πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Ετσι, εκτός από την προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ επενδύει στη λίστα των προσώπων που θα κατέλθουν στον εκλογικό στίβο, επιχειρώντας αυτή να έχει ολοκληρωθεί, σε ένα μεγάλο μέρος τουλάχιστον, έως την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα.
Πάντως, παρά το κλίμα εγρήγορσης, και παρόλο που όλα τα βλέμματα είναι στις δραματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ που φυλλορροεί, οι παραφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος δεν σταματούν. Πρώτα ήταν ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος άφησε ανοιχτό παράθυρο μετεκλογικής συνεργασίας. Πιο πρόσφατη εσωκομματική φωτιά υπήρξε εκείνη που έβαλε ο βουλευτής Δράμας και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη Τάσος Νικολαΐδης, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως όσοι βουλευτές εκλέχθηκαν με ένα κόμμα δεν θα έπρεπε να μετακινηθούν στην Κ.Ο. ενός άλλου, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καλωσόρισε προσφάτως στις αγκάλες του τους Πέτρο Παππά και Ράνια Θρασκιά του ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις λίγες ώρες μετά έσπευσε με δήλωσή του να ανακαλέσει, ωστόσο το κακό είχε ήδη γίνει, καθώς αποδείχθηκε ξανά πως η «πράσινη» φαγωμάρα δεν πρόκειται ποτέ να τελειώσει.