Απαντώντας στη κριτική και τα σενάρια γύρω από το νέο της κίνημα «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», η Μαρία Καρυστιανού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν χορηγοί, προανήγγειλε την παρουσίαση του πλήρους προγράμματος έως τον Αύγουστο και εξαπέλυσε βέλη κατά του πολιτικού συστήματος και της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Τη ρητή διάψευση των σεναρίων περί δήθεν ρωσικής επιρροής στο νέο της πολιτικό εγχείρημα, «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», έδωσε η Μαρία Καρυστιανού σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Η ίδια απάντησε ανοιχτά για τη χρηματοδότηση του κόμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Με κόπων και βασάνων νοικιάσαμε έναν χώρο. Το ενοίκιο προς το παρόν το πληρώνω εγώ, και δεν μπορούμε να έχουμε αλλού γραφείο. Τα περί ρωσικής επιρροής είναι αστεία».
«Δεν έχουμε χορηγούς ούτε επαγγελματίες πολιτικούς»
Αναφερόμενη στη δομή και τη λειτουργία του κινήματος, η κ. Καρυστιανού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν χορηγοί πίσω από την προσπάθεια, γεγονός που εξηγεί τυχόν οργανωτικές δυσκολίες: «Είμαστε ένα καινούργιο κίνημα. Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, πράγμα που σημαίνει ότι προφανώς δεν έχουμε την εμπειρία να οργανώσουμε τα πάντα γρήγορα, αλλά κυρίως δεν έχουμε χορηγούς να μας φέρουν δίπλα τις εταιρείες που θα τα οργάνωναν όλα».
Παράλληλα, έκανε λόγο για τεράστιο κύμα στήριξης από την κοινωνία, επισημαίνοντας ότι οι εγγραφές συνεχίζονται και πως υπάρχει «τεράστια ροή αξιόλογων βιογραφικών» από πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν. Αμφισβητώντας την αποτύπωση των δημοσκοπήσεων, τόνισε ότι η αγάπη του κόσμου παραμένει αμείωτη και απλώνεται σε ολόκληρη την κοινωνία, απέναντι σε ένα «σύστημα που έχει εξουσία, λεφτά και γνωριμίες».
Ιδεολογικό στίγμα και αιχμές κατά Κωνσταντοπούλου
Ερωτηθείσα για την ιδεολογική ταυτότητα και τις προτάσεις του κόμματος, παρέπεμπε στην ιδρυτική διακήρυξη, προαναγγέλλοντας ότι η πλήρης ανάλυση του προγράμματος θα δοθεί στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος Αυγούστου. «Η Ελπίδα για τη Δημοκρατία δημιουργήθηκε γιατί βαρεθήκαμε να ακούμε τις παθογένειες και τα χρόνια προβλήματα […] Όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν από την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το κίνημα είναι πανέτοιμο για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση.
Κληθείσα να σχολιάσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η κ. Καρυστιανού δεν έκρυψε την απόστασή της: «Είναι πολλά χρόνια πολιτικός, αποτελεί μέρος του συστήματος με το οποίο εμείς διαφωνούμε. Είτε είστε στην εξουσία, είτε στην αντιπολίτευση, γίνονται λάθη. Φαίνεται ότι το κοινοβούλιο δεν λειτουργεί υπέρ του πολίτη, δεν φροντίζει τον πολίτη. Γι’ αυτό βγήκε η Ελπίδα για τη Δημοκρατία».