Στην Κύπρο έφτασε πριν από μερικές ώρες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με στόχο να δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες επανεκκίνησης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού στο νησί έπειτα από 16 χρόνια.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών υπογράμμισε τον σκοπό της επίσκεψής του, σημειώνοντας: «μόλις έχω φθάσει στην Κύπρο για να εκφράσω τη δέσμευσή μου για στήριξη των κοινοτήτων στην Κύπρο, για την εξεύρεση μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δεν μπορούν να επιβάλουν ειρήνη», προσθέτοντας πως «μόνο οι Κύπριοι, μέσω των ηγετών τους μπορούν να την οικοδομήσουν».
I have just landed in Cyprus to express my commitment to support for Cypriot communities in the search for a comprehensive & sustainable settlement of the Cyprus issue.
The @UN cannot impose peace.
Only Cypriots, through their leaders, can build it.
— António Guterres (@antonioguterres) July 27, 2026
Το πρόγραμμα των επαφών του ΓΓ του ΟΗΕ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες συνοδεύεται από την προσωπική του απεσταλμένη για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, η οποία είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος με διαδοχικές επαφές τόσο στη Λευκωσία όσο και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και αργότερα, στις 11:45, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Ερχιουρμάν. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ειρηνευτών έξω από το Λήδρα Πάλας, ενώ στις 16:00 θα επισκεφθεί το εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).
Στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, τους επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών, καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, επιδιώκοντας να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κλίμα που επικρατεί.
Το βράδυ έχει προγραμματιστεί ιδιωτικό δείπνο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ, Χασίμ Ντιάν, στον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.
Αύριο, ο κ. Γκουτέρες θα πραγματοποιήσει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στην ουδέτερη ζώνη και αμέσως μετά θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει από την Κύπρο.
Η προεργασία της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν
Καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία της επίσκεψης διαδραμάτισε η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Μαρία Άνχελα Ολγκίν. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα, πραγματοποιώντας επαφές με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Κάγια Κάλας, αλλά και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Στη Λευκωσία, η κ. Ολγκίν είχε πολύωρες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, επισημαίνοντας ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες μεταβαίνει στην Κύπρο για να διευκολύνει τη διαδικασία και να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιστροφής στις διαπραγματεύσεις. Όπως ανέφερε, στηρίζει την προσπάθεια επί σχεδόν μία δεκαετία και εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα υπάρξει πρόοδος, διατηρώντας, ωστόσο, χαμηλούς τόνους ως προς τις προσδοκίες.
Πέρα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις, το βασικό ζητούμενο της επίσκεψης είναι κατά πόσο μπορεί να διαμορφωθεί ένα κοινό σημείο εκκίνησης για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Δεδομένου ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται στο τελευταίο εξάμηνο της δεύτερης και τελευταίας θητείας του, η πρωτοβουλία του θεωρείται μία από τις σημαντικότερες διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων ετών για την επανεκκίνηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.