Το πραξικόπημα ολοκληρώθηκε. Και μετά το πραξικόπημα… οργή. Σε αναβρασμό βρίσκεται όλος ο ιατρικός και πολιτικός κόσμος μετά το πραξικόπημα του Αδωνη Γεωργιάδη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Αν η νομοθετική πρωτοβουλία της περασμένης εβδομάδας που έδινε στον υπουργό το δικαίωμα ορισμού προσωρινής διοίκησης ήταν πρόκληση, ο χθεσινός διορισμός της «γκρούπι» του Ματίνας Παγώνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Ο υπουργός δεν αρκέστηκε στον διορισμό μιας διοίκησης της αρεσκείας του, αλλά με τρόπο προκλητικό αποφάσισε να βάλει τη γιατρό που κάνει καριέρα τα τελευταία χρόνια διαφημίζοντας τον Αδωνι στα κανάλια και πηγαίνοντας σε όλες τις εκδηλώσεις του. «Η κυρία Παγώνη, για όσους δεν το ξέρουν, είναι εδώ και πάνω από 15 χρόνια σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες και πρώτη σε ψήφους σε όλη την Ελλάδα. Αρα βάζω πρόεδρο την πρώτη σε ψήφους όλων των γιατρών» υποστήριξε ο Αδωνις, λησμονώντας πως στις τελευταίες εκλογές εξαιτίας της Παγώνη η Νέα Δημοκρατία έχασε το «κάστρο» των γιατρών της Αθήνας.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, πολιτικά κόμματα και ευρωπαϊκούς φορείς, που καταγγέλλουν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του θεσμικού οργάνου των γιατρών. Ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι η σχετική διάταξη αντίκειται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και προειδοποιεί ότι, εφόσον προχωρήσει ο διορισμός της νέας διοίκησης, οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας και οι ευρωπαϊκές ιατρικές οργανώσεις θα αντιδράσουν «σφοδρά και με κάθε νόμιμο τρόπο».
Παράλληλα, εκτιμά ότι η διορισμένη διοίκηση θα βρεθεί «απομονωμένη και δακτυλοδεικτούμενη» από την ιατρική κοινότητα ως «συνεργός» της κυβερνητικής επιλογής. Η αντιπαράθεση έχει ήδη αποκτήσει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Μετά τις αντιδράσεις των ιατρικών συλλόγων της χώρας, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, επιστολές προς τον υπουργό Υγείας απέστειλαν η Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων Ιατρών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ιατρικών Συλλόγων και η Ευρωπαϊκή Ενωση Ιατρικών Ειδικοτήτων. Οι τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στη νομοθετική ρύθμιση και ζητούν να διασφαλιστεί το αυτοδιοίκητο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Αντιδράσεις έχουμε όμως και από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο. Για «ευθεία καταστρατήγηση του κράτους δικαίου και του αυτοδιοίκητου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου» κάνει λόγο ο υπεύθυνος του ΚΤΕ και του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Τσίμαρης. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «κρατικό αυταρχισμό και θεσμική χειραγώγηση» επισημαίνοντας ότι «η επιμονή της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας να επιβάλουν διορισμένη διοίκηση στον ΠΙΣ συνιστά «πρωτοφανή αυθαιρεσία», η οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του Συλλόγου και θέτει, κατά τον ίδιο, ζήτημα λειτουργίας του κράτους δικαίου. Υποστηρίζει ότι η δυνατότητα διορισμού διοίκησης σε έναν αυτοδιοικούμενο επιστημονικό φορέα παραπέμπει σε «σκοτεινές εποχές κρατικού αυταρχισμού και θεσμικής χειραγώγησης» και δεν έχει θέση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία.