Αύριο παραλύουν τα λιμάνια της χώρας
Αντίθεση στους πολέμους, διεκδίκηση ΣΣΕ και αναγνώριση θαλάσσιων ζωνών
Ένας διεθνιστικός απεργιακός συντονισμός θα συμβεί αύριο Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καθώς οι λιμενεργάτες και ναυτεργάτες σε 113 λιμάνια, 21 χώρες και 5 ηπείρους, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή τους στους πολέμους. Με το σύνθημα «οι λιμενεργάτες δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο, λιμάνια των λαών και της ειρήνης – όχι βάσεις των ιμπεριαλιστών», η διεθνής μέρα δράσης αναμένεται να επηρεάσει τις ροές εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων και φορτίων αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ έως τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ινδία, τα συνδικάτα ξεκαθαρίζουν ότι αρνούνται να διακινήσουν πολεμικό υλικό για τις πολεμικές συγκρούσεις.
Στην Ελλάδα η κινητοποίηση προσλαμβάνει παλλαϊκά χαρακτηριστικά, καθώς τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΠΕΝΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΠΡΝ. Παράλληλα, «νεκρώνουν» οι προβλήτες στον Πειραιά, την Ελευσίνα, το Λαύριο, τη Ραφήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, την Ηγουμενίτσα και το Ηράκλειο, με τη συμμετοχή της ΕΝΕΔΕΠ και της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ. Στην απεργιακή αλυσίδα προστίθενται οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι εργαζόμενοι στη Χημική Βιομηχανία, αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, καθώς η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (ΠΕΠΕ) τραβά «χειρόφρενο» στα τρένα.
Στο πλευρό των απεργών τάσσεται το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με παμπειραϊκή απεργία, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καθώς και μαθητές και φοιτητικοί σύλλογοι με το αίτημα «λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία». Πέραν της αποχής από τη διακίνηση πολεμικού εξοπλισμού, οι διαδηλωτές διεκδικούν την αναγνώριση των επικίνδυνων θαλάσσιων ζωνών ως εμπόλεμων, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις 12%, καθιέρωση 7ώρου-35ώρου, καθώς και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Οι κεντρικές απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 10:00 το πρωί στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, καθώς και σε δεκάδες άλλες πόλεις της χώρας.
