Αγρότες: Αρχίζει η αφαίμαξη με το νέο Ασφαλιστικό

Τίθεται σε ισχύ η αύξηση εισφορών  που θα φτάσουν στο 20% έως το 2022

Αμεσα ξεκινούν τα δύσκολα για τους αγρότες όλης της χώρας, αφού τίθεται εν ισχύ το αυξημένο ποσοστό καταβολής ασφαλιστικών εισφορών 10%, από 7% που ίσχυε έως τώρα. Η συγκεκριμένη αύξηση θα επηρεάσει την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ συνταξιοδότησης από το β’ εξάμηνο του 2015, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2016. Εννοείται ότι η διαδικασία των αυξημένων εισφορών θα ισχύσει και για τις εισφορές που θα καταβληθούν σε όλο το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), οι εισφορές θα αυξηθούν σταδιακά έως το 20% του ετήσιου αγροτικού εισοδήματος έως το 2022. Η σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, και ορίζεται ότι η ελάχιστη εισφορά θα προκύπτει από αντίστοιχα ελάχιστο μισθό ύψους 410,20 ευρώ, δηλαδή το 70% του κατώτατου μισθού. Αντίστοιχη αύξηση, όμως, θα υπάρξει και για τις εισφορές υπέρ ασθένειας, από 3,61% που είναι σήμερα στο 6,95%. Παράλληλα, στο φορολογικό πεδίο καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των αγροτών με ποσοστό 13% και εντάσσονται και εκείνοι στη νέα φορολογική κλίμακα (22%-45%).

Ο ΟΓΑ

Επισημαίνεται ότι το 2017 οι 620.000 ασφαλισμένοι αγρότες του ΟΓΑ θα καταβάλουν εισφορές 14% υπέρ σύνταξης και 4,73% για υγεία. Το 2018 οι εισφορές για κύρια σύνταξη θα ανέλθουν στο 16% του εισοδήματος και για υγεία στο 5,84%. Το 2019 οι εισφορές για υγεία θα φτάσουν στο ανώτατο επίπεδό τους, δηλαδή στο 6,95%, και θα διατηρηθούν εκεί. Οι εισφορές υπέρ κύριας σύνταξης θα αυξηθούν εκ νέου στο 18%. Αντίστοιχα, θα φτάσουν στο 19% το 2020, στο 19,5% το 2021, για να καταλήξουν στο 20% το 2022.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ, θα διατηρηθεί αυτόνομος μόνο για το σκέλος της καταβολής οικογενειακών επιδομάτων και της εκπόνησης ετήσιων προγραμμάτων Αγροτικής Εστίας. Το σκέλος των συντάξεων, όπως και όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, θα μεταφερθεί από 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά στον νεοσύστατο ΕΦΚΑ.

ΕΚΑΣ: Με…κολπάκια (;) η λύση για τα αναδρομικά

Με λογιστικό κόλπο θα επιδιώξει το υπουργείο Εργασίας να αποφύγει να ζητήσει από τους 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ να επιστρέψουν ποσά που εισέπραξαν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ποσό των 100.000.000 ευρώ, που είναι η «τρύπα» που δημιουργείται, θα θεωρηθεί «έκτακτο επίδομα» που θα καταβληθεί από το νεοσύστατο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και έτσι δεν θα τους ζητηθεί να γυρίσουν λεφτά πίσω, που θα θεωρούνται αναδρομικά ελέω κατάργησης του ΕΚΑΣ. Παραμένει όμως το πρόβλημα να πειστούν οι δανειστές για το κονδύλι που θα αξιοποιηθεί ώστε «λογιστικά» να κλείσει η «τρύπα». Υπενθυμίζεται ότι η δαπάνη για το ΕΚΑΣ πρέπει φέτος να μειωθεί κατά 223.000.000 ευρώ, βάσει Προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί για όλους τους δικαιούχους έως τα τέλη του 2019. Ειδικά για φέτος, το συγκεκριμένο επίδομα θα το χάσουν ή θα αναγκαστούν να λάβουν μικρότερο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν από 664 ευρώ και άνω.

Εφάπαξ: «Ξεπαγώνουν» από Ιούλιο αλλά μειωμένα έως 20%

Από τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η καταβολή των εφάπαξ βοηθημάτων στους περίπου 64.000 δικαιούχους, που περιμένουν έως και δυόμισι χρόνια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μόνο που η επανέναρξη της διαδικασίας κρύβει και περικοπές της τάξης του 15%-20%, ανάλογα με τον φορέα ασφάλισης. Αιτία είναι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ, όπως καθορίστηκε με το νέο Ασφαλιστικό, που τέθηκε σε ισχύ από τις 13 Μαΐου. Στη σχετική διάταξη τονίζεται ξεκάθαρα ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού δεν αφορά μόνο τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την παραπάνω ημερομηνία και μετά, αλλά και όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και δεν έχουν απονεμηθεί ακόμα.

Υπενθυμίζεται ότι, από το σύνολο των 64.000 εφάπαξ βοηθημάτων που βρίσκονται στην αναμονή, υπάρχουν περίπου 35.000 που προέρχονται από δημοσίους υπαλλήλους. Συνολικά υπολογίζεται ότι η δαπάνη για να καταβληθούν όλα αυτά τα εφάπαξ βοηθήματα υπερβαίνει τα 1,2 δισ ευρώ. Η διαδικασία υπολογισμού τους, με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο, που τέθηκε σε ισχύ, θα πραγματοποιηθεί από τις υπηρεσίες του ΕΤΕΑ, αφού οι τομείς πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ ενσωματώθηκαν με την επικουρική ασφάλιση δημιουργώντας ένα νέο ταμείο, το ΕΤΕΑΕΠ.

Ζητούμενο, όμως, παραμένει πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία απονομής εφάπαξ, χωρίς νέες περικοπές στο μέλλον, αφού η κρατική χρηματοδότηση θα αποτελεί πια παρελθόν. Με δεδομένες μόνο τις εισφορές των ασφαλισμένων αλλά και την προσωπική περιουσία του νέου Ταμείου, κρίνεται εξαιρετική επισφαλής η διατήρηση των εφάπαξ, ακόμα και στα επίπεδα μετά τις μειώσεις που θα γίνουν άμεσα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα