Τετ α τετ Μέρκελ- Κυριάκου για 30 λεπτά!

Τι συζήτησαν για την οικονομία και τους μετανάστες στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ

Ρεπορτάζ
Φίλιππος Πανταζής

Το δικό του «μνημόνιο» παρουσίασε χθες στην Ανγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το μισάωρο τετ α τετ που είχαν στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τα 40 χρόνια ζωής του. Οπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέδειξε στη Γερμανίδα καγκελάριο το εναλλακτικό οικονομικό σχέδιο του κόμματός του που στηρίζεται στη μικρότερη φορολογία, στη στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στο πρωτογενές πλεόνασμα 2% και σε ρυθμούς ανάπτυξης 4% για την επόμενη πενταετία. Μόνο έτσι, όπως είπε, με άλλο μείγμα πολιτικής, θα μπορέσει να πάρει ανάσες η ελληνική οικονομία και να βγει από το τέλμα των τελευταίων ετών. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν μπορεί να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, συζητήθηκε και το μείζον θέμα του Προσφυγικού, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. να τονίζει την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας επί μακρόν, ώστε οι ροές να παραμείνουν περιορισμένες. Επεσήμανε δε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας, όπως το Ελληνικό.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η Ν.Δ. είναι το μόνο κόμμα στην Ελλάδα, το οποίο δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό. Αταλάντευτη, θα παραμείνει προσηλωμένη στην ιδέα μιας ισχυρής Ευρώπης και μιας ισχυρής Ελλάδας, στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Με αφορμή τα γενέθλια του ΕΛΚ υποστήριξε: «Η Ευρώπη σήμερα αντιμετωπίζει μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η άνοδος του ακραίου λαϊκισμού, ο οποίος κινδυνεύει να υπονομεύσει τα θεμέλια των αξιών που κρατούν την Ευρώπη ενωμένη. Απέναντι στον λαϊκισμό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να προτάξει τον ορθό λόγο του πολιτικού ρεαλισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ακραία φαινόμενα, τα οποία κυριαρχούν σήμερα στην Ευρώπη».

Μυστικές συνάξεις προεδρικών στον Βορρά

Αρχισαν οι μυστικές συνάξεις στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων έγιναν τρεις συναντήσεις «γαλάζιων» στελεχών που βρίσκονται κοντά στο στρατόπεδο του νέου προέδρου, δείγμα της κινητικότητας αλλά και των ζυμώσεων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη για τα κομματικά.
Βασικός πρωταγωνιστής και στις τρεις συναντήσεις ήταν μια γυναίκα. Η πρώην γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, η οποία ήταν ένας από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ενώ είχε υπογράψει και για την υποψηφιότητά του. Η ίδια δεν κρύβει τις φιλοδοξίες της να αναλάβει πρόεδρος της Διοικούσας της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, στη θέση του Μηνά Σαμαντζίδη.

Στην πρώτη συνάντηση -που έγινε σε μπαρ της πόλης- συμμετείχαν πάνω από 30 στελέχη, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ δυτικού τομέα Κώστας Τσιλώνης, οι υποψήφιοι πρόεδροι ΝΟΔΕ ανατολικού και κεντρικού τομέα Δρόσος Τσαυλής και Κώστας Χατζής, ο υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι και πρόσφατα μεταγραφείς στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης Θάνος Ουγγρίνης και η υποψήφια βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης Βίκυ Νάκου, και άλλοι.
Γενικό αίτημα και στις τρεις συναντήσεις ήταν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στα κομματικά όργανα της Ν.Δ. στην πόλη στην κατεύθυνση της ανανέωσης των προσώπων, ενώ οι άλλες δύο συνάξεις έγιναν σε πιο κλειστό κύκλο.

Ν. Οικονόμου

Η Φώφη θυμήθηκε να σηκώσει επαναστατικό λάβαρο

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ, κατά τη συγκυβέρνησή του με τη Ν.Δ., να τασσόταν έστω και στα λόγια υπέρ των μεταρρυθμίσεων, όμως πλέον η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την οριστική διάλυσή του, σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των αλλαγών. Μάλιστα, επιστρέφει στα φανατικά διλήμματα του μακρινού παρελθόντος και συγκεκριμένα στην εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Οπως το 1990, επί Μητσοτάκη, έτσι και σήμερα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., θα αντισταθούμε στο ξεπούλημα των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών σε ιδιώτες κερδοσκόπους» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στη βάση των Αστικών Συγκοινωνιών στον Ρέντη, συνοδευόμενη από στελέχη του κόμματός της. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε για κάθε ελληνική οικογένεια μέσα στην κρίση -έπειτα από τόσες θυσίες- ποιοτικές υπηρεσίες, φτηνό εισιτήριο και σεβασμό στις ανάγκες της και θέλουμε, επίσης, να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων» τόνισε επίσης με θράσος.

 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα