Ιδεολογική υποχώρηση των αριστερών ιδεών

Πρώτα έχασε την κοινωνία των ιδεών και των πολιτών, και μετά έχασε την πολιτική εξουσία

Από τον
Κωνσταντίνο Χολέβα*

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι ένα ευχάριστο γεγονός για την πατρίδα, την κοινωνία, την οικονομία, την Παιδεία, την εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άξιος συγχαρητηρίων. Εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. 

Η νίκη αυτή δεν οφείλεται μόνο στα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και τα επιχειρήματα της Ν.Δ. Οφείλεται και σε μια γενικότερη υποχώρηση των αριστερών ιδεών στην ελληνική κοινωνία. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε η αίσθηση ότι η Αριστερά κυριαρχεί στη μάχη των ιδεών στα πανεπιστήμια, στις εκδόσεις, στα μέσα ενημερώσεως, στη νεολαία. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Οπως θα έλεγε ο Ιταλός θεωρητικός του μαρξισμού Αντόνιο Γκράμσι, η Αριστερά πρώτα έχασε την κοινωνία των ιδεών και των πολιτών, και μετά έχασε την πολιτική εξουσία. Η ιδεολογική υποχώρηση της Αριστεράς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε πολλούς και ετερόκλητους παράγοντες. Πιστεύω ότι οι κυριότεροι είναι οι εξής:

• Η κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, που είχε ως επακόλουθο την κατάρρευση και των σχετικών μύθων. Ολοι μάθαμε για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα προνόμια μιας μικρής ολιγαρχίας κομματικών στελεχών, για την καταδίωξη των κληρικών και της χριστιανικής πίστης κ.λπ.

• Η συγγραφή τεκμηριωμένων βιβλίων για τις ευθύνες της ελληνικής Αριστεράς στις εμφύλιες συγκρούσεις της περιόδου 1943-1949.

• Η στροφή πολλών Ελλήνων στη μελέτη της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης, της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και της πνευματικότητας των αγίων και των πατέρων μας.

• Η αναζήτηση της εθνικής ταυτότητας και η γνωριμία με το ιστορικό παρελθόν, μακριά από τις διαστρεβλώσεις τύπου «συνωστισμός στη Σμύρνη».

• Η ενίσχυση της εθνικής ευαισθησίας και το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα μεγάλα προβλήματα του έθνους, όπως είναι η πλαστογράφηση της ιστορίας της Μακεδονίας, η καταπίεση των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Τα ογκώδη συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν τα συγκρότησανκάποιοι ακραίοι, όπως δήλωνε η τέως κυβέρνηση. Το 80% του λαού μας τάχθηκε κατά της συμφωνίας αυτής, η οποία επιφέρει πολλές αρνητικές συνέπειες.

• Το γεγονός ότι πολλοί νέοι μας σπουδάζουν σε χώρες της Ευρώπης με προηγμένη οικονομία, χωρίς μαρξιστικές αγκυλώσεις.

• Τα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατεδάφισαν το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

• Η παρουσία στα ελληνικά πανεπιστήμια πολλών καταρτισμένων ιστορικών, διεθνολόγων και άλλων επιστημόνων που δεν ανήκουν στην Αριστερά, αλλά αντιθέτως παρέχουν πειστικά επιχειρήματα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Μίλησα για ιδεολογική υποχώρηση, όχι όμως για εξαφάνιση. Η Αριστερά θα καταβάλει έντονη προσπάθεια για να ανακτήσει την ιδεολογική κυριαρχία και την πολιτική εξουσία. Εύχομαι να παραμείνει μια μειοψηφική άποψη. Θα την ακούμε, αλλά θα διαφωνούμε δημοκρατικότατα! 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα