ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ

Οι ενοικιάσεις μέσω Airbnb και η ανάγκη προστασίας της οικογένειαςΑπό τον
δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Μία από τις πιο συχνές μορφές ήττας που δέχεται η Δεξιά από την Αριστερά είναι όταν παραχωρεί, χωρίς καμία μάχη, ολόκληρα πεδία και πολιτικές θεματικές ενότητες αντιπαράθεσης στο απέναντι στρατόπεδο.

Ενα από αυτά είναι ο διχασμός που έχει επέλθει με το Airbnb (βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας).

Δυστυχώς και πάλι η συντηρητική πλευρά έχει αφήσει ολοκληρωτικά την Αριστερά να εκφράζει όλη τη δυναμική και την αγανάκτηση κάποιων συμπολιτών μας απέναντι σε αυτού του είδους τις μισθώσεις.

Με το σημερινό άρθρο μου θα προσπαθήσω να επαναφέρω λίγο αυτή τη στρεβλή κατάσταση, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και παρουσιάζοντας το βαθύτατα ανθρώπινο πρόσωπο της συντηρητικής σκέψης, που πολλοί το έχουν μπερδέψει με κάποιο απάνθρωπο και στυγνό προσωπείο του υπέρμετρου καπιταλισμού.

Καταρχάς, να σημειώσω πως δέχομαι απόλυτα ότι με τη βραχυχρόνια μίσθωση πολλοί Ελληνες έσωσαν τα ακίνητά τους από το αδηφάγο φορολαγνικό στόμα του κράτους, που μέσω του ΕΝΦΙΑ έβαλλε ολοκληρωτικά κατά της περιουσίας μας.

Το Airbnb ήρθε την κατάλληλη στιγμή σαν ο από μηχανής θεός, έδωσε λύση, ιδίως για ακίνητα τα οποία είχαν χάσει την αγοραστική δύναμή τους, σε περιοχές που είχαν γκετοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας.

Μια γκετοποίηση από αλλοδαπούς, που έγινε προφανώς λόγω επανειλημμένων λαθών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες δεν εφάρμοσαν εθνοκεντρική πολιτική.

Ομως η εφαρμογή του Airbnb έφερε ανισορροπία σε τοπικές κοινωνίες και σε οικογένειες Ελλήνων που ζουν σε πολυκατοικίες, κυρίως. Ξαφνικά άλλαξε η χρήση διαμερισμάτων και έγιναν «μίνι ξενοδοχεία».

Τα κλειδιά της εξώπορτας αλλάζουν και 200 φορές χέρια μέσα στον χρόνο. Χιλιάδες ξένοι μπαινοβγαίνουν στην πολυκατοικία και κάνουν χρήση κοινόχρηστων πόρων.

Η ασφάλεια της πολυκατοικίας και της περιοχής τίθεται σε κίνδυνο με τόσο απίστευτη κλιμάκωση χρήσης ενός διαμερίσματος από εκατοντάδες διερχόμενους τουρίστες.

Εμείς οι συντηρητικοί τιμούμε την ιδιοκτησία, προστατεύουμε την οικονομία, αλλά πάνω από όλα βάζουμε την ασφάλεια της οικογένειας και τη συνέχεια του έθνους μας.

Δεν είμαστε οικονομιστές. Σαφώς και προκαλείται πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες με το Airbnb, όπως πολύ σωστά έδειξε η αντίδραση των δημάρχων του Βερολίνου, του Παρισιού, των Βρυξελλών, της Βιένης, του Αμστερνταμ, της Βαρκελόνης, της Βαλένθια, του Μονάχου, του Μπορντό και της Κρακοβίας, οι οποίοι ζητούν ολοκληρωτικό μπλόκο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Προσωπικά, δεν έχω καταλήξει αν είμαι υπέρ ή κατά του Airbnb, αλλά αντιλαμβάνομαι πως πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν όλες τις παραμέτρους, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια της τοπικής ελληνικής κοινωνίας και οικογένειας.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα