Επανήρθε από αριστερούς σχολιαστές στο διαδίκτυο πρόσφατη δήλωση του διδάκτορα Ψυχιατρικής Θάνου Ασκητή και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, όπου δήλωσε: «Ο άνθρωπος που δεν κάνει παιδί παραμένει φτωχός στη ζωή του. Το να έχεις ένα εκατομμύριο στην τράπεζα και το βράδυ να κοιμάσαι μόνος σου σημαίνει πως είσαι λίγος».
Τους προκάλεσε φρίκη το γεγονός πως ένας αριστερός σοσιαλιστής διανοούμενος με περγαμηνές και βραβεία όπως ο κ. Ασκητής τόλμησε να θέσει ζήτημα ότι η καλύτερη πρακτική για τη ζωή ενός προσώπου είναι η τεκνοποίηση και ο γάμος – συντροφικότητα, αφού αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κελεύσματα της σύγχρονης Αριστεράς για ατομικότητα, ελευθεριακές και εφήμερες σχέσεις χωρίς διάρκεια και εκούσια ατεκνία ώστε να «απολαύσει ο καθένας τη ζωή του ελεύθερα χωρίς υποχρεώσεις», όπως και αντικατάσταση των παιδιών με οικόσιτα ζώα, τα οποία βασανίζονται στους τέσσερις τοίχους ενός αστικού διαμερίσματος.
Τελευταία ακούμε και ακόμα πιο ακραίες θέσεις από την Αριστερά, όπως από «σοβαρούς» κοινωνικούς επιστήμονές της, που καλούν δημόσια τις γυναίκες σε ένα ακροφεμινιστικό παραλήρημα να μην κάνουν ποτέ παιδιά στη ζωή τους, ώστε είτε να μην επιβαρύνουν περιβαλλοντικά τη φύση […] είτε σε μια φαιδρή προσπάθεια αυτοθυματοποίησης της φυλής μας -ναι, το διαβάσαμε και αυτό!- να ελαττωθεί ή να εξαφανιστεί η ευρωπαϊκή φυλή από τον πλανήτη, επειδή δήθεν ευθύνεται για καταπίεση, βία, ιμπεριαλισμό, σκλαβιά, αυταρχισμό, εκμετάλλευση απέναντι στους άλλους.
Ωστόσο, δεν είναι τρομερά αντιφατικό να καλούν αριστεροί σε μια στάση ζωής (ατεκνία) που αν την εφάρμοζαν οι γονείς τους, δεν θα υπήρχαν η ίδιοι για να την εκφράσουν; Δεν είναι άκρως αντικοινωνικό η Αριστερά, που κάποτε ήταν η κοιτίδα στοχασμού για τον κοινοτισμό και την αλληλεγγύη, να καλεί σοβαρά τους ανθρώπους να μη δεσμεύονται μακροχρόνια και να βάλλει λυσσαλέα κατά του θεσμού του γάμου, προβάλλοντας την αντίθετη άποψη από τον κ. Ασκητή: ότι αν κοιμάσαι μόνος σου στο κρεβάτι είσαι «πολύς, έχεις την ησυχία σου».
Πώς είναι δυνατόν μια τόσο φυσιολογική και ενστικτώδης πράξη άπειρης αγάπης, όπως η μητρότητα και η τεκνοποίηση, να προκαλούν αποστροφή; Γιατί το πρότυπο του σύγχρονου προσώπου πρέπει να είναι άτεκνο, στείρο, μοναχικό και «ευτυχισμένο στην ατομική του ελευθερία», αντί να προωθείται το πρότυπο που λειτουργεί με φυσικό τρόπο εδώ και χιλιετίες: γονέας πολλών παιδιών, συντροφικός, οργανικό μέλος της κοινωνίας, να απολαμβάνει την ευτυχία μέσω της προσφοράς του στην οικογένειά του, στα παιδιά του, στην κοινότητά του, στο έθνος του;
*Γεννήθηκε το 1974, είναι έγγαμος, με τρία παιδιά.
Είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών.
Εχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον χρηματιστηριακό – τραπεζικό χώρο ως διευθυντής Πληροφοριακών Συστημάτων
twitter: @kritikopoulos


