«Μισός» αλλά… ΠΑΟΚ
Η αυριανή μέρα φέρνει μία από τις πιο απαιτητικές ευρωπαϊκές δοκιμασίες της σεζόν για τον ΠΑΟΚ, στο γήπεδο της Τούμπας. Η αναμέτρηση με τη Θέλτα για το Europa League δεν είναι απλώς ένα δύσκολο παιχνίδι απέναντι σε μια ποιοτική ισπανική ομάδα, είναι ένα τεστ χαρακτήρα, βάθους ρόστερ και αντοχής, σε μια συγκυρία που τα προβλήματα μοιάζουν να συσσωρεύονται.
- Aπό τον Νίκο Πετρουλάκη
Ο «Δικέφαλος» θα παραταχθεί χωρίς τον άνθρωπο που αποτελεί το «μυαλό» της ομάδας στον πάγκο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν θα βρίσκεται στην τεχνική περιοχή, γεγονός που αλλάζει τις ισορροπίες στη διαχείριση του αγώνα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ο ΠΑΟΚ θα στερηθεί τη βασική του δομή στον άξονα. Ο Μεϊτέ, ο Κωνσταντέλιας και ο Γιακουμάκης είναι δεδομένα εκτός. Η απουσία αυτής της «ραχοκοκαλιάς» επηρεάζει την ανάπτυξη, την πίεση ψηλά και την αποτελεσματικότητα στην περιοχή. Ο ΠΑΟΚ καλείται να αναδιαμορφώσει τον τρόπο παιχνιδιού του, πιθανότατα με μεγαλύτερη έμφαση στη συνοχή και λιγότερη στο ρίσκο.
Το πρόγραμμα δεν συγχωρεί. Και το ιατρικό δελτίο δεν είναι το μοναδικό ζήτημα. Παίκτες όπως ο Τάισον, ο Ζίβκοβιτς, ο Κεντζιόρα, ο Κένι, ο Μπάμπα και ο Μιχαηλίδης κουβαλούν σημαντική επιβάρυνση από τα συνεχόμενα παιχνίδια. Το ενδεχόμενο rotation δεν είναι απλώς πιθανό· μοιάζει σχεδόν επιβεβλημένο. Το ερώτημα είναι σε ποιον βαθμό θα γίνει. Θα ρισκάρει ο ΠΑΟΚ με βασικούς για να κυνηγήσει αποτέλεσμα ή θα επιλέξει φρεσκάρισμα με το βλέμμα και στις εγχώριες υποχρεώσεις;
Η λογική λέει πως θα δούμε φρεσκάδα σε συγκεκριμένες θέσεις, ίσως και αλλαγή προσέγγισης, με περισσότερη προσοχή στην αμυντική ισορροπία και λιγότερες ατομικές ενέργειες. Σήμερα πάντως, στην τελευταία προπόνηση, ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα καταλήξει στην ενδεκάδα, η οποία είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες με βάση τα παραπάνω προβλήματα, αλλά και τον δυνατό αντίπαλο.
Η μεγάλη διαφορά του ΠΑΟΚ, πάντως, σε σχέση με πέρυσι δεν έχει να κάνει με τον επιθετικό πλουραλισμό, αλλά κυρίως με την αμυντική λειτουργία που φέρνει την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου στην κορυφή της Ευρώπης στα clean sheets! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο «Δικέφαλος» έφτασε κόντρα στην ΑΕΚ τα 22 παιχνίδια χωρίς να δεχτεί γκολ στα 40 συνολικά που έχει δώσει ως τώρα, σε όλες τις διοργανώσεις, προσπερνώντας την Αρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα που μέχρι την Κυριακή κρατούσε την ευρωπαϊκή αυτή πρωτιά!



