ΣΕΒ: «Παράθυρο» για αυξήσεις μισθών

Πρόταση εν όψει διαπραγμάτευσης για αποσύνδεση του κατώτατου από τις κλαδικές διαπραγματεύσειςΠαράθυρο» για νέες συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις του κατώτατου μισθού ανοίγει ο ΣΕΒ, υπό την προϋπόθεση να μην υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τις κατώτατες αμοιβές.

Η πρόταση του συνδέσμου εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2018 αφορά την αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τους μισθούς που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις. Επί της ουσίας, ο ΣΕΒ εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει αυξήσεις στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως κατώτατο όριο, προκειμένου να «πριμοδοτήσει» την ευέλικτη απασχόληση.

Τι ζητά

Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος ζητά «αποσύνδεση στην πράξη του καθορισμού και των μεταβολών του κατώτατου μισθού από τις διαδικασίες καθορισμού και τις μεταβολές των μισθών στις επιχειρήσεις ή στους κλάδους, οι οποίοι θα πρέπει να διαμορφώνονται από τα μέρη με βάση τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των κλάδων».

Επίσης, για το διάστημα που ο κατώτατος μισθός θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, ο ΣΕΒ ζητά οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι να μπορούν να αναπροσαρμόζουν τους δικούς τους μισθούς με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, οδηγώντας ενδεχομένως σε αυξήσεις των αποδοχών.

Προσθέτει ακόμη ότι «όσοι υποστηρίζουν ότι δεν θέλουμε μισθούς Βουλγαρίας» θα πρέπει να συμπληρώνουν «και γι’ αυτό οφείλουμε να υλοποιήσουμε βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και το άνοιγμα των αγορών».

Ο ΣΕΒ διευκρινίζει ότι δεν τάσσεται υπέρ της μείωσης του κατώτατου μισθού, τονίζει ωστόσο ότι «όσο είμαστε ακόμη στα πρώτα δειλά σημάδια σταθεροποίησης του ΑΕΠ πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τη μείωση της εκτεταμένης ανεργίας». «Δεν αποτελεί προτεραιότητα και βιώσιμη επιλογή η επαναφορά του ονομαστικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010-2012, τα οποία ενδέχεται να επιβαρύνουν τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης (και να εντείνουν φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας)» αναφέρει.

Σημειώνεται πως ο ΣΕΒ είχε θέσει ζήτημα κατώτατου μισθού ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», επιδιώκοντας να τον συνδέσει με την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων.
Τέλος, ο σύνδεσμος τάσσεται υπέρ της σύστασης νέου εθνικού επαγγελματικού Ταμείου, με στόχο την υποστήριξη των κατηγοριών εκείνων που αναμένεται να έχουν περισσότερο ανάγκη πρόσθετο εισόδημα κατά τη συνταξιοδότηση, ενώ προτείνει τη θέσπιση νέου συστήματος διαιτησίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα