Προσοχή στην ασθένεια του ελεύθερου χρόνου

Και όμως, στις καλοκαιρινές διακοπές δεν… κυλούν όλα ρόδινα. Αν είστε από αυτούς που αναρωτιούνται γιατί κάθε φορά που φεύγουν ταξίδι ξεκινούν… στραβά, με ατυχίες, ασθένειες και εκνευρισμό, μάθετε πως δεν είστε οι μόνοι! Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως οι διακοπές επηρεάζουν τη διάθεση και μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν τη δική τους ασθένεια, την «ασθένεια του ελεύθερου χρόνου». Υπάρχουν όμως και τρόποι να την αποφύγετε.

Ερευνα λοιπόν από το πανεπιστήμιο Μπρέντα στην Ολλανδία έδειξε ότι οι πρώτες μέρες των διακοπών είναι συνήθως «ιδιαίτερα δυσάρεστες, ακόμη και επικίνδυνες»! Είναι οι μέρες που «χτυπούν» διάρροιες, δερματικές αλλεργίες, κούραση, μολύνσεις στα αυτιά, άσθμα, ακόμη και καρδιοπάθειες. Μάλιστα, σύμφωνα με το αυστραλιανό πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ, οι χειρότερες μέρες των διακοπών είναι η δεύτερη και η τρίτη. Μετά τα πράγματα φτιάχνουν, η διάθεση επίσης, μέχρι την τελευταία μέρα. Οπότε, το κέφι, για ευνόητους λόγους, πέφτει κατακόρυφα.

Τα προβλήματα αυτά, λένε οι επιστήμονες, δεν οφείλονται μόνο στην αλλαγή κλίματος και τις… πολιτιστικές διαφορές, αλλά και στον πολύ ελεύθερο χρόνο! Μάλιστα, κατά τον ειδικό ποιότητας ζωής στο πανεπιστήμιο Τίλμπεργκ, Αντ Βίνγκερχετς, στη χειρότερη μορφή της η «κατάθλιψη των διακοπών» χτυπά ως ασθένεια «του ελεύθερου χρόνου», με μυϊκούς πόνους, ναυτία και συμπτώματα γρίπης! Ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων και οι «εργασιομανείς».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι όσοι δεν φύγουν διακοπές δεν χάνουν πολλά πράγματα, αφού η καλή διάθεση εξανεμίζεται μέσα σε μία εβδομάδα από την επιστροφή στη ρουτίνα.

Πάντως, αν παρ’ όλα αυτά είστε αποφασισμένοι να φύγετε, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που θα σας φτιάξουν τη διάθεση. Προτιμήστε πολλές και σύντομες αποδράσεις, διάρκειας δύο με έξι ημερών. Μην περάσετε τον χρόνο σε μια ξαπλώστρα. Η άσκηση χαρίζει ευεξία και ενέργεια, μπορείτε μάλιστα να ξεκινήσετε γυμναστική λίγες μέρες πριν φύγετε. Και κυρίως ποτέ, μα ποτέ, μην επιστρέψετε ημέρα Κυριακή. Προτιμήστε Πέμπτη ή Παρασκευή, ώστε να έχετε τουλάχιστον να προσβλέπετε στο Σαββατοκύριακο.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img