Χιλιάδες φορολογούμενοι θα αργήσουν πολύ να εισπράξουν τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται λόγω της μεθόδευσης του υπουργείου Οικονομικών να αναστείλει για δύο ημέρες κάθε πληρωμή του Δημοσίου.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο αναπληρωτής υπεύθυνος για θέματα Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, χθες το πρωί, «κλειδώθηκαν» όλα τα Ταμεία σε όλες τις εφορίες της χώρας, ώστε να μην μπορεί να γίνουν άμεσα καμία πληρωμή μισθού και καμία επιστροφή φόρου. Η κίνηση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, με τη Νέα Δημοκρατία να κατηγορεί την κυβέρνηση για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις δημιουργικής λογιστικής, προκειμένου να ωραιοποιηθούν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού και να συμπιεστεί τεχνητά το έλλειμμα.
Προχθές ο κ. Βρούτσης έφερε στο φως της δημοσιότητας εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 27/7/2011, με την οποία δόθηκε εντολή στους προϊσταμένους όλων των εφοριών να μην πραγματοποιήσουν καμία πληρωμή έως το τέλος Ιουλίου, αλλά να μεταφερθούν όλες οι πληρωμές μετά την 1η Αυγούστου.
«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση, η οποία απαιτεί από τους πολίτες άμεση ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, απειλώντας με φυλάκιση όσους οφείλουν στο κράτος πάνω από 5.000 ευρώ, επιμένει να συμπεριφέρεται σαν μπαταχτσής και οπαδός του κινήματος “δεν πληρώνω”» σχολιάζει ο κ. Βρούτσης και υπενθυμίζει ότι όλες οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ.
Οπως διαπιστώνει, «η συγκεκριμένη απόφαση, εκτός των επιπτώσεων που έχει σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για τους οποίους αναβάλλεται η μισθοδοσία, αλλά και στους πολίτες για τους οποίους αναβάλλεται η επιστροφή φόρου που δικαιούνται, συνιστά κραυγαλέα λογιστική αλχημεία, αφού επηρεάζει την παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων για το πρώτο επτάμηνο του 2011».
Παράλληλα, ο τομεάρχης Οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στο Βουλή για το θέμα, χαρακτηρίζει ασύστολο ψεύδος και θρασύτατη απόπειρα υποβάθμισης του δημοσίου διαλόγου τους ισχυρισμούς του κ. Σαχινίδη ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για «στάση πληρωμών».
Κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι πρόκειται για κίνηση που έχει ως στόχο να μην εισπράξουν μεγάλες επιστροφές φόρου όσοι χρωστούν στην Εφορία. Οπως σημειώνουν, το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όσους εμφανίζονται να δικαιούνται μεγάλες επιστροφές, κυρίως λόγω του μέτρου των αποδείξεων, που έχει προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο. Αργά χθες το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του σημείωσε ότι η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων έχει καταβληθεί κανονικά πριν από την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.
Νεκταρία Σταμούλη