Θλιβερή παράσταση Παπανδρέου – Βενιζέλου για τα νέα άγρια μέτρα

Νέα μέτρα πρωτοφανούς αγριότητας, όπως απολύσεις στο Δημόσιο, μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων στην εφεδρεία και μείωση μισθών και συντάξεων (ακόμη και του ΟΓΑ) αποφασίζει σήμερα με την τρόικα η κυβέρνηση.

Τα μέτρα συζητήθηκαν χτες στην κυβερνητική επιτροπή, σήμερα θα τεθούν υπόψη της τρόικας στην τηλεφωνική διάσκεψη που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους επικεφαλής της και, όπως ο ίδιος δήλωσε χτες, θα κινούνται κυρίως στο πλαίσιο των δαπανών. Για να δεχτεί τα νέα σκληρά μέτρα η κοινωνία, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο τρομοκράτησης των πολιτών με τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας. Το «τρομοκρατικό» σχέδιο είχε τίτλο «μέτρα ή χρεοκοπία» και τον ρόλο του ενορχηστρωτή έπαιξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ωστόσο, όλο το ψευδές επικοινωνιακό οικοδόμημα που δραματοποιήθηκε επαρκώς με τη δήθεν εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού από το Λονδίνο και την ακύρωση της πολυήμερης επίσκεψής του στις ΗΠΑ τίναξε στον αέρα ο βασικός εκπρόσωπος των δανειστών μας, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε δήλωσή του μετά το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), είπε ότι «έχουμε απελευθερώσει την Ελλάδα από την ανάγκη αναχρηματοδότησής της από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για το επόμενο έτος» και ότι «η κατάσταση δεν είναι τόσο επείγουσα».

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο προχωρούν στη σύνταξη του καταλόγου των νέων πολύ σκληρών μέτρων που θα ληφθούν συμπληρωματικά με το πρωτοφανές χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το περίγραμμα των μέτρων έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας κατά κύριο λόγο για μείωση δαπανών και για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2011 και του 2012. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος για έλλειμμα φέτος είναι στο 7,6% από το επίπεδο του 9-9,5% που διαμορφώνεται, και για έλλειμμα 6,5% το 2012. Η επίτευξη αυτών των στόχων προϋποθέτει άγρια μέτρα περικοπής δαπανών αλλά και αύξησης εσόδων, όπως αυτά που συζητήθηκαν χτες στην κυβερνητική επιτροπή.

Τα νέα μέτρα -το σύνολό τους ή τα περισσότερα από αυτά- που έχει βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση και που θα οριστικοποιηθούν σήμερα περιλαμβάνουν:

– Την άμεση πραγματοποίηση απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Οι απολύσεις αφορούν εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευτικών που εργάζονται με το καθεστώς του ωρομισθίου.

– Την απόλυση όλων των συμβασιούχων ορισμένου και αορίστου χρόνου που έχουν προσληφθεί τη διετία 2010-2011 και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 25.000. Η τρόικα θεωρεί ότι η αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων από το Δημόσιο 1 προς 10 δεν τηρήθηκε από την κυβέρνηση.

– Την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που θα τεθούν άμεσα σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εφεδρεία θα ανέλθει στις 50.000. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητά να έχει μειωθεί έως το 2015 κατά 100.000 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.

– Τη νέα, οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, όπως αυτή που έγινε τον Ιούνιο του 2012 με την υπογραφή του Μνημονίου.

– Πάγωμα, μετά τη μείωση, όλων των βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

– Τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ταμείου συνταξιούχων του ΟΤΕ. Σημειώνεται ότι η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ διαμορφώνεται περίπου στα 350 ευρώ.

– Μείωση των κοινωνικών επιδομάτων (π.χ., ανεργίας, πολυτεκνικά), μέσω σύνδεσής τους με εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία.

– Την εφαρμογή της πιο σκληρής εκδοχής του ενιαίου μισθολογίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή

από την 1η Οκτωβρίου. Στο νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρχουν «προσωπικές διαφορές», με αποτέλεσμα η εφαρμογή του να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών έως και 40% για τα λεγόμενα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Επίσης, με το μισθολόγιο θα περικοπούν οι αμοιβές για υπερωρίες.

– Την παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς απευθείας από τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Το υπουργείο Οικονομικών φοβάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα επιλέξουν να μην την πληρώσουν.

– Αύξηση των προστίμων για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων.

– Αμεσο κλείσιμο ή συγχώνευση περισσότερων από 70 δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών (π.χ., ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ).

– Εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πρόκειται για εξίσωση που θα οδηγήσει σε αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης κατά περίπου 0,4 ευρώ ανά λίτρο.

– Αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

– Νέα αύξηση φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Από τσουνάμι σε τσουνάμι

-100.000 απολύσεις και στον στενό δημόσιο τομέα

-Μείωση συντάξεων ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΤΕ

-Πιο τσουχτερά πρόστιμα για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων

-Ενιαίο (άγριο) μισθολόγιο, και επειγόντως

-Εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

-Αύξηση φόρων σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα

-Απόλυση όσων προσλήφθηκαν το 2010-2011

Σπύρος Δημητρέλης


Θρίλερ και αγώνας δρόμου για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου

Απέλπιδα προσπάθεια να διασώσουν τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας κάνουν οι πιστωτές μας. Η διοίκηση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, έχει προτείνει σε ισχυρές χώρες από τον αναδυόμενο κόσμο (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, κ.λπ.) να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ. Αρχικά είχε συμφωνηθεί να επαναγοράσει η Ελλάδα, με χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα αξίας περί τα 20 δισ. ευρώ. Αν συμμετάσχουν και οι αναδυόμενες οικονομίες, το πρόγραμμα επαναγοράς θα διπλασιαστεί και έτσι το χρέος της χώρας θα καταστεί περισσότερο βιώσιμο, εκτιμούν τα στελέχη του IIF.

Το σχέδιο που έχει προτείνει το IIF και, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πρόκειται να συζητηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, στην Ουάσινγκτον, σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, προβλέπει τα εξής: Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας θα τοποθετήσουν κεφάλαια ύψους 20 δισ. ευρώ σε λογαριασμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Στη συνέχεια, το ΔΝΤ θα δανείσει στην Ελλάδα αυτά τα 20 δισ. ευρώ, προκειμένου η χώρα μας να επαναγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Το σχέδιο επιβεβαίωσε χθες ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του IIF Χ. Τραν, ο οποίος υποστήριξε ότι «κερδίζει έδαφος», ειδικά μεταξύ των προαναφερθέντων χωρών. «Εδειξαν ενδιαφέρον και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες» δήλωσε ο κ. Τραν, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκ. Μαντέγκα υποστήριξε ότι ένα κοινό πρόγραμμα υποστήριξης για τις οικονομίες της ευρωζώνης μπορεί να είναι ένα θέμα στη συνάντηση της Ουάσινγκτον. Το IIF θέλει να βάλει μπροστά το ΔΝΤ, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα έχουν κίνητρο να συμμετάσχουν οι αναδυόμενες οικονομίες. Αλλά και οι χώρες που θα πάρουν τα δανεικά δύσκολα θα σκεφτούν να μην πληρώσουν, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν το Ταμείο.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}36{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img