Η συνεχής κατρακύλα του Χρηματιστηρίου που έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση αρκετές από τις υπό ιδιωτικοποίηση εισηγμένες ΔΕΚΟ ανοίγει την πόρτα σε ισχυρά διεθνή funds και στον αφελληνισμό μεγάλων εθνικών περιουσιακών στοιχείων. Ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια από Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν αποκτήσει μεγάλο ποσοστό μετοχών σε εταιρίες όπως η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ, ενώ κινήσεις καταγράφονται και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ. Στόχος τους είναι η αποκόμιση σοβαρών κερδών από την αποκρατικοποίηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αν και τα χρονοδιαγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχουν από καιρό παραβιαστεί.
Ούτως ή άλλως, οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν κοψοχρονιά, καθώς η ΔΕΗ έχει χάσει το τελευταίο εξάμηνο περί το 45% της αξίας της, ο ΟΠΑΠ απώλεσε περί το 55%, η ΕΥΑΘ το 36% και ο ΟΛΠ το 45%. Τεράστια είναι η υποχώρηση στις κρατικές τράπεζες, με το Τ.Τ. να χάνει το 71% της αξίας του και την κεφαλαιοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας να έχει εξαϋλωθεί (πτώση άνω περί το 85%).
Η πορεία των εισηγμένων ΔΕΚΟ δικαιώνει τους αναλυτές που υποστήριζαν ότι όσο καθυστερεί η κυβέρνηση τόσο φθηνότερα θα πωλήσει. Ταυτόχρονα αναγκάζει τους αρμόδιους υπουργούς να σκεφτούν και άλλους τρόπους πέραν της πώλησης μετοχών μέσω Χ.Α. για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ. Για παράδειγμα, έχει ήδη αποφασιστεί πως η ΔΕΗ δεν θα πωληθεί μέσω Χ.Α. αλλά μέσω της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.
Σοβαρό ρόλο θα έχει πλέον και η αγγλοαμερικανική Silchester International Investors, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΔΕΗ, μετά το Ελληνικό Δημόσιο. Η Silchester ελέγχεται από τον Στίβεν Μπατ, έναν από τους πλουσιότερους Βρετανούς.
Αλλά και στον ΟΠΑΠ, ο πανίσχυρος αλλά μυστικοπαθής αμερικανικός όμιλος Capital Group (με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων) ελέγχει πλέον ποσοστό περί το 15%, με το Δημόσιο να κατέχει το 34%. Ποσοστό άνω του 5% του ΟΠΑΠ και της ΔΕΗ διατηρεί και η αμερικανική Fidelity, που ανταγωνίζεται την Capital στη διαχείριση αμοιβαίων και επενδύσεων. Η Capital διαθέτει ισχυρή παρουσία σε μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους, με ποσοστά από 4% έως 10% σε γερμανικές εταιρίες όπως η Siemens και η Bayer.
Στην ΕΥΑΘ έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια, με ποσοστό που επισήμως είναι 5%, αλλά ανεπισήμως λέγεται πως είναι μεγαλύτερο, ο γαλλικός κολοσσός Suez Environment, ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο στον τομέα της διαχείρισης υδάτων.
Φώτης Κόλλιας