Αμερικάνικο όνειρο-εφιάλτης

Ποιοι είναι οι καταληψίες της οδού-σύμβολο του σύγχρονου χρηματοπιστωτικού συστήματος; Η αμερικανική εκδοχή των «Ιndignados» δεν απέχει πολύ από εκείνη της ιβηρικής χερσονήσου.

Μονάχα που οι διαδηλωτές της Γουόλ Στριτ είναι «υπερπροσοντούχοι»: Νέοι πτυχιούχοι, με μεταπτυχιακές και ενίοτε διδακτορικές σπουδές, που είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται σε θέσεις εργασίας κατώτερες των προσόντων τους. Αλλά και καλλιτέχνες, συγγραφείς, ερμηνευτές, φοιτητές, που αναζητούν χώρο για να… στρατοπεδεύσουν με στόχο να μεταμορφώσουν τη Γουολ Στριτ σε πλατεία Ταχρίρ για να «αποκαταστήσουν τη δημοκρατίας στις ΗΠΑ».

Στην καρδιά της πολύβουης μητρόπολης που στεγάζει το αμερικανικό όνειρο, σε απόσταση σχεδόν ενός χιλιομέτρου από το ιστορικό χρηματιστήριο, στο πάρκο Ζουκότι, οι νέοι Νεοϋορκέζοι, με υπνόσακους και σακίδια, δεν διαδηλώνουν μονάχα ενάντια στη διαφθορά, αλλά κυρίως ενάντια στην απληστία. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν μπορούν να αποπληρώσουν καν τα φοιτητικά τους δάνεια. «Είμαι νέος απόφοιτος του πανεπιστημίου του Berkeley. Χρωστάω το φοιτητικό μου δάνειο ύψους 50.000 δολαρίων. Δεν έχω δουλειά για να μπορέσω να το πληρώσω. Μας παρότρυναν να πάμε στο πανεπιστήμιο για μια καλύτερη ζωή. Αλλά δεν έχουμε καλύτερη ζωή» καταθέτει ο 26χρονος Ρομέο.

«Η Νέα Υόρκη λέει όχι στην απληστία της Γουολ Στριτ» σημειώνει ένα πλακάτ, ενώ παράλληλα ηχεί το σύνθημα «Αμεση δημοκρατία εν δράσει».

«Είμαστε υπερπροσοντούχοι αλλά υποαπασχολούμενοι. Το μέλλον μας ξεπουλήθηκε» αναφέρει η νεαρή κινηματογραφίστρια Μαρίσα Χολμς, μια από τους εκατοντάδες νέους που διανυκτερεύουν στον «υπό κατάληψη χώρο». Οι διοργανωτές, από τη μεριά τους, σχεδιάζουν την πολύμηνη ειρηνική κατάληψη της Γουόλ Στριτ, στα χνάρια της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Ισπανίας.

Οι Νεοϋορκέζοι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους κάτω των 30 ετών, δηλώνουν αγανακτισμένοι με το οικονομικό σύστημα, τους πολιτικούς, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. «Θέλουμε να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που έκλεψαν το μέλλον μας» φωνάζουν. Είναι η αμερικανική εκδοχή της σύγχρονης αγανάκτησης, με έδρα τη Γουόλ Στριτ.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις