Σαμαράς: Θετική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο για εκλογές

«Και τώρα ανοίγει ο δρόμος για εκλογές». Αυτήν την εκτίμηση κάνουν στη Συγγρού μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση και το PSI από το Eurogroup. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι στις αρχές Απριλίου με την ολοκλήρωση του PSI τερματίζεται ο σκοπός ύπαρξης της κυβέρνησης Παπαδήμου και στο πλαίσιο της συμφωνίας των αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Σαμαράς από την Κύπρο επισήμανε ότι η απόφαση είναι «θετική και σημαντική» και επιχειρηματολογώντας για την άποψή του ανέφερε τέσσερις λόγους:

1. Απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας.

2. Διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της.

3. Δίνει τη δυνατότητα το χρέος να γίνει βιώσιμο.

4. Ανοίγει τον δρόμο για τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τονίζει ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα πονάει και ο λαός υποφέρει, αλλά είναι η ώρα για τη μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη της Ελλάδας, που τώρα αρχίζει. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς προσθέτει ότι «σε αυτή τη μάχη για ελπίδα, ανάκαμψη και ανάπτυξη η Νέα Δημοκρατία θα πρωτοστατήσει».

Υπεραμυνόμενος των θέσεων της Ν.Δ. τονίζει: «Σε αυτή την απόφαση η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας ήταν καθοριστική. Χωρίς τη θετική μας ψήφο, σήμερα δεν θα υπήρχε η δυνατότητα ούτε κουρέματος του ελληνικού χρέους ούτε μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας ούτε σύναψης ενός νέου δανείου.

Αποφάσεις που αναδεικνύουν τη μεγάλη διαφοροποίηση, για μας, μεταξύ του πρώτου από το δεύτερο Μνημόνιο και καταδεικνύουν την ορθότητα της επιλογής μας.

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας, ασάφειας και παλινωδιών που άνοιξε πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της.

Η χώρα κερδίζει χρόνο και ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας·

ελπίδας ότι η χώρα θα συμπληρώσει τις πολιτικές με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης, την αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας και τον περιορισμό της ανεργίας·

ελπίδας ότι και η Ευρώπη θα μεταστραφεί από πολιτικές της μονόπλευρης ύφεσης και θα κατανοήσει την προτεραιότητα της ανάπτυξης».

Και ο κ. Σαμαράς κατέληξε λέγοντας ότι «χωρίς ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας, όπως πλέον όλοι ομολογούν, ούτε οι άμεσοι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν ούτε το χρέος θα γίνει μακροχρόνια βιώσιμο. Σε μια Ελλάδα που πονάει και με έναν λαό που υποφέρει, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς».

«Κάθετος» ο πρόεδρος για τους «ασώτους»

Επιστροφή στην Ελλάδα και στις κρίσιμες ψηφοφορίες των εφαρμοστικών νόμων και του PSI για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του για να επανεξεταστεί το θέμα των 21 διαγραμμένων, αν ψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο. Η απάντηση του προέδρου της Ν.Δ. πάντως είναι κάθετη. «Ή θα πουν “ναι σε όλα” ή δεν γυρίζουν. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι θα επιστρέψουν στη Ν.Δ. με κολπάκια και μεσοβέσικες θέσεις, όταν άλλοι συνάδελφοί τους ακολούθησαν τη θέση του κόμματος, πλανώνται. Θα βρουν την πόρτα κλειστή». Την ίδια ώρα υπάρχουν εισηγήσεις που μιλούν για ευκαιρία ανανέωσης των ψηφοδελτίων, καθώς υπάρχουν στελέχη που προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες και δεν έχουν φθαρεί. Ηδη ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας είναι έτοιμος να επιστρέψει ψηφίζοντας «ναι», ενώ την ίδια αίσθηση άφησαν με δηλώσεις τους τόσο ο Γιώργος Βλάχος (βουλευτής Αττικής) όσο και η Ελίζα Βόζεμπεργκ (βουλευτής Α΄ Αθηνών).

Χθες ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στην Κύπρο, όπου είχε υποδοχή πρωθυπουργού «εν αναμονή» και συνάντησε την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Μεγαλονήσου. Στο επίκεντρο της επίσκεψης βρέθηκαν η ΑΟΖ και τα ενεργειακά, αλλά υπήρξαν και αρκετές συγκινητικές στιγμές. Μία από αυτές ήταν και η κίνηση του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά απέστειλε επιστολή-εισήγηση στην κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει το κόστος μισθοδοσίας της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα