«Ο Αγών μου» kai πάλι στα ράφια μετά από 70 χρόνια

Από το 2016 και μετά, η κυκλοφορία του θα είναι ελεύθερη και ο μόνος περιορισμός, ο οποίος μπορεί να εφαρμόζεται, αφορά την υποκίνηση εθνικιστικού μίσους.

Προτού όμως εκπνεύσουν τα σχετικά πνευματικά δικαιώματα, το γερμανικό κρατίδιο της Βαβαρίας, το οποίο τα έχει στη διάθεσή του, αποφάσισε να εκδώσει το 2015 το «Mein Kampf» («Ο Αγών μου»), το βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ, το οποίο αποτελεί έναν συνδυασμό αυτοβιογραφίας και πολιτικού μανιφέστου.

Στόχος της απόφασης έκδοσης, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Βαβαρίας Μάρκους Σέντερ, είναι η «απομυθοποίηση» του έργου, η οποία, αν οι ελπίδες των υπευθύνων είναι βάσιμες, θα καταστήσει «οικονομικώς ασύμφορη» για τους γερμανικούς οίκους την έκδοσή του στο μέλλον.

Ο Χίτλερ έγραψε το βιβλίο «Ο αγών μου» το 1924, όταν εξέτιε ποινή φυλάκισης για απόπειρα πραξικοπήματος. Το 1933, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, το ναζιστικό κράτος πρόσφερε σε νεόνυμφα ζευγάρια αντίτυπα του έργου, ως γαμήλιο δώρο. Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου είχαν πουληθεί σχεδόν 10.000.000 αντίτυπα, όμως μετά το 1945 η Βαβαρία χρησιμοποίησε την κατοχή των πνευματικών δικαιωμάτων ως μέσο για την αποτροπή καινούργιων γερμανικών εκδόσεων.

Η πρόσφατη απόφαση έκδοσης πάρθηκε έπειτα από συζητήσεις με υπερασπιστές και κατηγόρους της έκδοσης. Ο βαβαρικός σχεδιασμός θα περιλαμβάνει και κριτικό σχολιασμό, καθώς ο Σέντερ υποστηρίζει, ότι στόχος των Βαβαρών αξιωματούχων είναι να παρουσιάσουν «σε τι παγκόσμια καταστροφή οδήγησε αυτό το επικίνδυνο σώμα σκέψης».

Ο Ντίτερ Γκράουμαν, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Γερμανίας, υποστήριξε ότι «το καλύτερο θα ήταν να μην υπάρξει έκδοση, αλλά, αν πρέπει να υπάρξει, τότε θα πρέπει να συνοδεύεται από τις παιδαγωγικές παρατηρήσεις των ιστορικών».

CIA: Οι μεταμφιέσεις του Αδόλφου Χίτλερ για να… αποδράσει


Εκείνος πυροβολήθηκε και εκείνη κατάπιε υδροκυάνιο. Στις 30 Απριλίου 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν, την οποία είχε παντρευτεί τις πρώτες ώρες της ημέρας, αυτοκτόνησαν στο υπόγειο καταφύγιο του Φύρερ. Το 1944, όμως, Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, οι οποίοι, προφανώς, δεν εκτιμούσαν ότι ο Χίτλερ θα επέλεγε την αυτοκτονία, υπέθεταν ότι θα μπορούσε να αλλάξει την εμφάνισή του και να απομακρυνθεί από τη Γερμανία. Η OSS, λοιπόν, η αρχική πολεμική μορφή της CIA, ζήτησε από τον ειδικό του make-up Εντι Σαντζ να προσαρμόσει μερικά πορτρέτα του Χίτλερ και να παρουσιάσει τις εναλλακτικές εκδοχές των εμφανισιακών του χαρακτηριστικών.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img