Οι 13 «άγνωστοι» υπουργοί και οι 26 δοκιμασμένοι της νέας κυβέρνησης!

Tυχαίο; Ο χρόνος θα δείξει. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο 13ος πρωθυπουργός. Οι «άγνωστοι» του υπουργικού συμβουλίου είναι και αυτοί 13.

Τα νέα πρόσωπα είναι κατά σειρά υπουργείων:

1. Ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, 47χρονος Πατρινός, δικηγόρος στο επάγγελμα, έχει εργαστεί ως νομικός και φορολογικός σύμβουλος εταιριών και ήταν στον κύκλο των συμβούλων του κ. Σαμαρά. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1990 και έχει συμμετάσχει σε συμβουλευτικά έργα που αφορούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

2. Ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης ήταν τομεάρχης Νέων Τεχνολογιών της Ν.Δ.. Είναι βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. και τοποθετείται σε έναν τομέα που γνωρίζει καλά. Ανθρωπος της εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά.

3. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου έχει διατελέσει πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και είχε τοποθετηθεί από τον κ. Σαμαρά στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θεωρείται πρόσωπο υψηλού κύρους.

4. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας ήταν επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Πρόκειται για τον αδελφό της πρώην βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα. Εχει γεννηθεί το 1954 και διετέλεσε στο παρελθόν συνεργάτης στο γραφείο της κυρίας Βάσως Παπανδρέου, όταν ήταν επίτροπος. Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και χθες εργαζόταν στην Κομισιόν ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής και Στρατηγικής Διεύρυνσης. Ο πατέρας Κούρκουλας ήταν ο νονός του Γρηγόρη Βαλλιανάτου.

5. Ο υφυπουργός Αμυνας Παναγιώτης Καράμπελας, στρατηγός ε.α., τ. αρχηγός ΓΕΣ, ήταν επιλογή του Αντώνη Σαμαρά. Ο Παναγιώτης Καράμπελας υπήρξε υπασπιστής του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, όταν ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ηταν ο πρώτος που, ως ταξίαρχος, το 2001, σχεδίασε την πρώτη αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού, με μικρότερο σχήμα, κλείσιμο άχρηστων στρατοπέδων κ.λπ.

6. Ο δεύτερος υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο ναύαρχος ε.α. Δημήτρης Ελευσινιώτης, επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, ανήλθε στην κορυφαία θέση του Κλάδου του και φυσικά γνωρίζει τα θέματα του Π.Ν. καλύτερα από τον καθένα. Ο κ. Ελευσινιώτης ήταν πρόταση του κ. Βενιζέλου.

7. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θανάσης Σκορδάς είχε ρόλο και στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ως γραμματέας Καταναλωτή και περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας. Ηταν από τα πρόσωπα που στήριξαν την εκλογή του κ. Σαμαρά για τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. και μέχρι χθες ήταν στενός συνεργάτης του στη Συγγρού και γενικός διευθυντής της Ν.Δ.

8. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθηγητής Ευάγγελος Λιβεριάτος ήταν πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σπούδασε τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ, από όπου πήρε διδακτορικό το 1974. Μέχρι το 1979 και για σχεδόν μια δεκαετία ήταν μαθητής και συνεργάτης του καθηγητή Γεωργίου Βέη.

9. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντός, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956 και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 2004 μέχρι το 2005 κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Προαστιακός Α.Ε. Εχει εμπειρία από τα ενεργειακά, καθώς έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος, αρχικά, και στη συνέχεια πρόεδρος της ΔΕΠΑ. Είναι από τους παλαιότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

10. Ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, ήταν πρόταση τόσο της ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Το διάστημα 1999-2003 δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και από το 2003 εκλέχτηκε μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του οποίου είναι πρύτανης. Εχει συγκρουστεί με την Αννα Διαμαντοπούλου για τον νόμο πλαίσιο στα ΑΕΙ.

11. Η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη ήταν πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. και εκλεκτή του Φώτη – Φανούρη Κουβέλη. Η κυρία Σκοπούλη κατάγεται από τα Ιωάννινα – ο αδελφός της είναι δημοτικός σύμβουλος της πόλης. Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων άρχισε η σταδιοδρομία της. Διευθύνει τη Γ’ Κλινική Παθολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας και το Εργαστήριο Ανοσολογίας της Ευρωκλινικής Αθηνών. Σύζυγός της είναι ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος.

12. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης είναι καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα καλύπτουν όλους σχεδόν τους κλάδους της Γενετικής. Πρόκειται για επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Στο παρελθόν ο Αθανάσιος Τσαυτάρης διετέλεσε γενικός γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΦΕΤ.

13. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος αποτελεί επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου, του οποίου είναι προσωπικός φίλος. Εχει γεννηθεί το 1950 στην Αθήνα και κατάγεται από εφοπλιστική οικογένεια της Σίφνου. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων συμμετείχε στις εκδηλώσεις κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Είναι πρόεδρος της Βερνίκος Κόττερα Α.Ε. και μετέχει στη διοίκηση του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, ενώ μέχρι χθες ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace. To 1980 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Πάντως το 2009 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τού είχε επιβάλει πρόστιμο 200.000 ευρώ για διαδόσεις ψευδών ανακοινώσεων, για το οποίο ο κ. Βερνίκος έχει ασκήσει ένδικα μέσα.

Νίκος Ελευθερόγλου


Από τους 39 υπουργούς και υφυπουργούς της νέας κυβέρνησης, οι 26 είναι γνωστά πρόσωπα. Ο υπουργός Οικονομικών Βασίλης Ράπανος, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας ως χθες, προτάθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά έγινε αμέσως αποδεκτός από όλους. Κοντά του, σε θέση αναπληρωτή υπουργού, θα έχει τον Χρήστο Σταϊκούρα, τομεάρχη Οικονομικών της Ν.Δ.

Με κυβερνητική εμπειρία ο νέος υπουργός Εσωτερικών είναι ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Εχει διατελέσει υπουργός Παιδείας και Μεταφορών, καθώς και υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, ενώ εκλέγεται βουλευτής Ροδόπης από το 2000 μέχρι σήμερα και έχει μακρά πορεία στη Ν.Δ. από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ακόμα και την ΟΝΝΕΔ. Από την τελευταία ξεκίνησε και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, γνωστός από τη δημοσιογραφική του καριέρα και τη θητεία του ως υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση Καραμανλή. Μέχρι χθες ήταν τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. με έντονη κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ έχει διατελέσει και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και διπλωμάτης καριέρας, πρώην δήμαρχος Αθηναίων και με θητεία στα υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο παρελθόν. Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. από το 1994 έως το 2007 υπήρξε ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, που θα έχει δίπλα του δύο ακόμα βουλευτές της Ν.Δ., τους Σταύρο Καλογιάννη και Νότη Μηταράκη, σε θέσεις αναπληρωτή υπουργού και υφυπουργού αντίστοιχα.

Σε υπερυπουργό Παιδείας και Πολιτισμού αναβαθμίστηκε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, με πορεία σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Εχει διατελέσει γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αναπληρωτής υπουργός ανέλαβε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, ενώ στα παλιά του λημέρια επιστρέφει -ως υφυπουργός Αθλητισμού επί κυβερνήσεως Καραμανλή- σε θέση υφυπουργού ο κορυφαίος προπονητής μπάσκετ στη χώρα μας και βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Ιωαννίδης. Στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Εργασίας κάθεται πλέον ο Γιάννης Βρούτσης, γνώστης του αντικειμένου από τη θητεία του ως «σκιώδης υπουργός» της Ν.Δ. Θα συνεργαστεί στενά με τον Νίκο Νικολόπουλο, βουλευτή επίσης της Ν.Δ., που αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού.

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Λυκουρέντζος αναλαμβάνει υπουργός Υγείας και θα συνεργαστεί με τον Μάριο Σαλμά, που αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός.

Ο Νίκος Δένδιας, που αναλαμβάνει υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, είχε θητεύσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Φυσική εξέλιξη θεωρείται η τοποθέτηση της τομεάρχη Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, ως επικεφαλής στο νεοσύστατο υπουργείο Τουρισμού, ενώ υπήρξε και τοποθέτηση του Θεόδωρου Καράογλου στο επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, οικονομολόγου στο επάγγελμα από τη Θεσσαλονίκη. Επανασύσταση υπήρξε και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, με υπουργό τον Κώστα Μουσουρούλη, με εμπειρία στη διαχείριση ως γ.γ. Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης παλιότερα, υπεύθυνου για τον Τομέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Ν.Δ. έως χθες.

Γνωστός σε όλους πια και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών και καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Αντιστοίχως, στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην παραμονή των δύο τελευταίων στην κυβέρνηση επέμεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης. Σε ρόλο υφυπουργού, ο κ. Ρουπακιώτης θα έχει δίπλα του τον Κωνσταντίνο Καραγκούνη, βουλευτή της Ν.Δ.

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. μέχρι χθες Μάξιμος Χαρακόπουλος και Περιβάλλοντος ο γνώστης του αντικειμένου ως πρώην τομεάρχης Ενέργειας Σταύρος Καλαφάτης. Στενός όσο και έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού, με εμπειρία στον πολιτικό σχεδιασμό και στα θέματα συντονισμού, ο Δημήτρης Σταμάτης ανέλαβε χρέη υπουργού Επικρατείας, ενώ στη θέση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου βρέθηκε ο γνωστός σε όλους από τη δημοσιογραφική και κοινοβουλευτική του πορεία Σίμος Κεδίκογλου.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα