Η Ελλάδα κατακτά Λονδίνο, Βερολίνο

Η εγχώρια εικαστική δημιουργία και ο ελληνικός πολιτισμός και αυτό το καλοκαίρι ταξιδεύουν εκτός συνόρων. Μπορεί οι ξένοι τουρίστες την περίοδο αυτή να φτάνουν στη χώρα μας για να θαυμάσουν τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς, ωστόσο το αυξημένο ενδιαφέρον από τα μουσεία του εξωτερικού για την ελληνική τέχνη οδηγεί τους εικαστικούς τους θερινούς μήνες να πακετάρουν πίνακες και γλυπτά για να τα παρουσιάζουν σε εκθεσιακούς χώρους που απέχουν αρκετές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την έδρα τους.

«Ολοι δρόμοι αυτό το καλοκαίρι οδηγούν στο Λονδίνο» λένε οι λάτρεις της τέχνης και αυτό διότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που την περίοδο αυτή φιλοξενούνται εκεί, έχουν κάνει τη βρετανική πρωτεύουσα πόλο έλξης των εικαστικών όλου του πλανήτη. Ο δικός μας καλλιτέχνης Αριστείδης Πατσόγλου εδώ και μερικές ημέρες έχει μεταμορφώσει τη βόρεια πλευρά του πάρκου Paddington Street Gardens North του Λονδίνου σε μια υπαίθρια έκθεση γλυπτών στο πλαίσιο του «Olympic Art Project». Τα εντυπωσιακά γλυπτά του είναι φιγούρες στις οποίες διαφαίνεται το ελληνικό αθλητικό πνεύμα προτρέποντας το κοινό να έρθει σε επαφή με τις ιδέες του Ολυμπισμού. Ο καλλιτέχνης, με πολλές εκθέσεις στο βιογραφικό του, έχει παρουσιάσει πολλάκις έργα του σε δημόσιους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού. Τα γλυπτά θα παραμείνουν εκεί για περίπου τρεις μήνες.

Ενα έργο του νέου και ιδιαίτερα ταλαντούχου εικαστικού Αδριανού θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς αν επισκεφθεί αυτές τις ημέρες το Μουσείο του Λονδίνου. Ο νέος εικαστικός ήταν εκείνος που επελέγη να παρουσιάσει στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας τη δουλειά του έπειτα από διάκρισή του σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Σε αυτόν τον διαγωνισμό είχαν πάρει μέρος εκατοντάδες εικαστικοί απ’ όλο τον κόσμο, ωστόσο από την Ελλάδα το «εισιτήριο» για τη μεγάλη έκθεση πήρε ο Αδριανός.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης αποσπά μια τέτοια τιμητική διάκριση. Και το 2010 είχε εκθέσει έργα του στο Μουσείο του Πεκίνου, ύστερα από ανάλογο διαγωνισμό για λογαριασμό της 4ης Μπιενάλε Πεκίνου. Ο ελληνικός πίνακας, ο οποίος έως και τις 8 Αυγούστου θα κοσμεί τους τοίχους του μουσείου, φέρει τον τίτλο «Επιλογές». Σε αυτόν απεικονίζεται ένας κουστουμαρισμένος, που κρατάει με απληστία ένα σωρό από χαρτονομίσματα, «καταδιώκεται» από τον θάνατο, ενώ παραδίπλα του στέκεται μια ολόγυμνη γυναίκα με ηδυπάθεια και λαγνεία. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των έργων του Αδριανού, η πληθωρικότητα των συμβολισμών και οι αλληγορίες. Τα ζητήματα που φαίνεται να τον απασχολούν άλλωστε, η απληστία, το ακόρεστο του ανθρώπινου ψυχισμού για πλούτο, θίγονται μέσα από τις εικαστικές του μεταφορές πιο εύστοχα, φτάνοντας με ακρίβεια τον στόχο τους, να αιχμαλωτίσουν το ενδιαφέρον του θεατή.

Μετά την ανακοίνωση της μεγάλης παρουσίασης για την Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Martin-Gropius Bau στο Βερολίνο -απέναντι ακριβώς από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας- μια ακόμη έκθεση με ελληνικό χρώμα έρχεται να προστεθεί στο θερινό εικαστικό πρόγραμμα της Γερμανίας. Στο Μόναχο, αυτή τη φορά, στο Μουσείο Αγγείων και στη Γλυπτοθήκη της πόλης φιλοξενείται την περίοδο αυτή η έκθεση για τους θεούς του Ολύμπου. Τίτλος αυτής, «Οι αθάνατοι θεοί της Ελλάδας», μέσα από την οποία παρουσιάζονται οι ολύμπιες θεότητες, καθώς και οι σχέσεις τους με τους θνητούς όπως αποτυπώνονται στα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στις μόνιμες συλλογές των γερμανικών μουσείων.

Τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με κάθε επισημότητα στη μεγάλη βασιλική πλατεία της πόλης, όπου είναι κτισμένα και τα δύο μουσεία σε ελληνικούς ρυθμούς.

Φυσικά το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της παρουσίασης -η οποία θα διαρκέσει έως και τον Ιούλιο του 2013- είναι το υπερμέγεθες άγαλμα της θεάς Αθηνάς που έχει στηθεί στα σκαλοπάτια του Μουσείου Αγγείων σε μια προσπάθεια των διοργανωτών να φανεί ο δυναμισμός των αρχαιοελληνικών θεοτήτων.

Παρών στα εγκαίνια της έκθεσης «Οι αθάνατοι θεοί της Ελλάδας» στο Βερολίνο ήταν και ο Βαβαρός υπουργός Wolfang Heubisch -γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα-, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον ελληνικό πολιτισμό που, σύμφωνα με εκείνον, είναι «αιώνιος και είναι η βάση του γερμανικού πνεύματος».

Θέματα όπως η θεογονία, η λατρεία, η δημιουργία ιερών χώρων προσευχής και θυσιών, ο θάνατος αλλά και η πτώση της πολυθεΐας αναδεικνύονται μέσα από τα εκθέματα, τα οποία είναι αγάλματα, αγγεία και εκατοντάδες μικροαντικείμενα και τα οποία είτε ανήκουν στις μόνιμες συλλογές των δύο μουσείων, είτε έχουν δανειστεί από ιδιωτικές συλλογές.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα