Η ελληνικότητα των ελληνικών τραπεζών

Μια ευρύτατη συζήτηση φαίνεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο όσον αφορά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αν αποφασιστεί ο ESM να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξολοκλήρου τότε το ελληνικό κράτος και ο φορολογούμενος πολίτης θα μειώσει το χρέος κατά 50 δις ευρώ. Τα 50 δις δεν θα επιβαρύνουν το νέο ελληνικό χρέος αλλά τον ESM που θα είναι και ο βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών.

Δηλαδή δεν θα είναι το ελληνικό δημόσιο μέσω του δανείου που έλαβε χρησιμοποιώντας το ΤΧΣ αλλά ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που ελέγχεται κυρίως από την Γερμανία και το πυρήνα της Ευρώπης. Η παράμετρος αυτή αρχίζει να προβληματίζει τους τραπεζίτες ή ορισμένους τραπεζίτες καθώς θεωρούν ότι «το ελληνικό banking θα βρίσκεται υπό την κηδεμονία του ESM του μόνιμου μηχανισμού στήριξης.

Δηλαδή ο μέτοχος δεν θα είναι το ελληνικό κράτος αλλά ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης»

Πρόκειται για ένα ζήτημα λεπτών ισορροπιών.

Από την μια το ελληνικό κράτος δεν θα επιβαρυνθεί με 50 δις ευρώ αλλά από την άλλη δεν θα ελέγχει τις τράπεζες.

Να σημειωθεί δε ότι οι ελληνικές τράπεζες χαρακτηρίζονται κρατικές αλλά αν ο ESM τις ανακεφαλαιοποιήσει η έννοια αυτή δεν θα ισχύει. Οι ελληνικές τράπεζες θα ανήκουν στον ESM άρα θα χαθεί η ελληνικότητα του banking και προφανώς οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διαδραματίζουν τον ρόλο που θα ανέμενε το ελληνικό κράτος. Από την μια κερδίζει το κράτος καθώς δεν θα επιβαρυνθεί με 50 δις αλλά από την άλλη θα χάσει γιατί δεν θα ελέγχει τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα ζήτημα πολύ λεπτό.

Θα χρωστάμε λιγότερα 50 δις ως κράτος αλλά οι τράπεζες μας δεν θα είναι ελληνικές. Στην δική μας κρίση οι τράπεζες πρέπει να παραμείνουν ελληνικές και να μην χαθεί το κίνητρο του ελληνικού κράτους. Αν το πολιτικό σύστημα πιστεύει ότι η Ελλάδα θα σωθεί, αυτό σημαίνει ότι το ΧΑ θα ενισχυθεί άρα οι μετοχές των τραπεζών θα αποκτήσουν αξία και αν καταφέρει να τις πωλήσει θα αποκομίσει υπεραξίες. Αν δεν πιστεύει τίποτε από όλα αυτά θα καταλήξει στην λύση του ESM. Το ESM μπορεί να αποδειχθεί παγίδα.

πηγή: www.bankingnews.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα