Η «δημοκρατία» προκαλεί ταραχή στον Αντρίκο Παπ!

Ταραχή στο στρατόπεδο του Αντρίκου Παπανδρέου προκάλεσε πρόσφατο δημοσίευμα της «δημοκρατίας», στο οποίο αποκαλυπτόταν ότι διορίστηκε άμα τη αναλήψει της πρωθυπουργίας από τον αδερφό του Γιώργο, μετά τις εκλογές του 2009, σε θέση άμισθου συμβούλου της Τραπέζης της Ελλάδος για θέματα κλιματικής αλλαγής.

Κι ενώ το δημοσίευμα, πέραν της αποκάλυψης αυτής, δεν περιείχε κάποιο αρνητικό σχόλιο για τον κ. Παπανδρέου, ο ίδιος απέστειλε μακροσκελή επιστολή -αρκετά μεγαλύτερη κι από αυτό καθαυτό το δημοσίευμα-, στην οποία κάνει λόγο για δήθεν απόπειρα κατασυκοφάντησής του και κακόβουλη διαστρέβλωση της αλήθειας. Το μόνο που έκανε η «δημοκρατία» ήταν να παραθέσει μια κατάθεση φίλου του, του κ. Μίνωα Ζομπανάκη, η οποία αποτελεί τμήμα της δικογραφίας της μήνυσης που έχει καταθέσει ο Αντρίκος Παπανδρέου κατά του Πάνου Καμμένου για συκοφαντική δυσφήμηση αναφορικά με την υπόθεση των CDS.

Μολονότι, όμως, ο κ. Παπανδρέου επικρίνει την εφημερίδα μας ότι απέκρυψε όσα θετικά είπε γι’ αυτόν ο κ. Ζομπανάκης, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, ασχέτως αν εξ αυτών των θετικών προέκυψαν οι νέες αποκαλύψεις για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού. Ιδού το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την κατάθεση την οποία είχε δημοσιεύσει η «δημοκρατία» στο φύλλο της 2/10/2012.

«Τον Ανδρέα Α. Παπανδρέου (σ.σ.: Αντρίκο) τον γνωρίζω από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, την εποχή που ολοκλήρωνε τη διδακτορική του διατριβή με τον νομπελίστα Αμάρτια Σεν. […] Το ήθος και η ακεραιότητα τον συνόδευαν σε όλη του τη σταδιοδρομία. Γνωρίζω καλά ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει τα τελευταία ένδεκα χρόνια, όσο και στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου αμισθί εδώ και τρία χρόνια προσφέρει τις επιστημονικές του γνώσεις σε θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, χωρίς να διεκδικεί τίτλους και μισθούς» ανέφερε χαρακτηριστικά στη μαρτυρική του ένορκη κατάθεση ο κ. Ζομπανάκης.

Στην απάντησή του μάλιστα ο Αντρίκος Παπανδρέου παραλείπει να σημειώσει ότι ο -κατά τον ίδιο- σχολιασμός της κατάθεσης δεν είναι παρά το συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει η αντίδικος πλευρά του Πάνου Καμμένου. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανακάλυψε την κατάθεση Ζομπανάκη και δημοσίως έχει τοποθετηθεί, λέγοντας ότι προκύπτουν νέα δεδομένα για τον ρόλο του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού κατά την περίοδο της κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας μας. Κατά τον κ. Καμμένο, τα νέα δεδομένα συνίστανται στο ότι το επίμαχο διάστημα των τριών τελευταίων ετών ο Αντρίκος Παπανδρέου εργαζόταν παράλληλα και ως άμισθος σύμβουλος της Τραπέζης της Ελλάδος, της εποπτεύουσας αρχής για την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στην εταιρία Unigestion, η οποία ελέγχεται δικαστικά για κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της χώρας.


Το κείμενο της επιστολής του αδελφού του πρώην πρωθυπουργού

Κύριε Διευθυντά,

Το άρθρο σας, το οποίο αναφέρεται σε εμένα και δημοσιεύσατε στο φύλλο της Τρίτης 2/10/2012, αποτελεί κακόβουλη διαστρέβλωση της αλήθειας. Το χειρότερο και άκρως ανήθικο είναι ότι το άρθρο με τίτλο «Κατάθεση καταπέλτης για Αντρίκο!» παραποιεί συνειδητά κατάθεση του κ. Ζομπανάκη, επιχειρώντας να δημιουργήσει την εντύπωση στον αναγνώστη ότι αποτελεί ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος μου. Μία κατάθεση που εγώ προσκομίζω στη δίκη της αγωγής μου κατά του κ. Πάνου Καμμένου.

Η εφημερίδα σας συμμετέχει έτσι συνειδητά στην επιχείρηση συκοφάντησής μου που έχει στηθεί από τον κ. Καμμένο, με ψεύδη και πρόθεση εξύβρισής μου.

Το άρθρο σας αποκρύπτει οτιδήποτε θετικό κατέθεσε ο κ. Ζομπανάκης ως μάρτυρας προσωπικότητας στη δίκη μου με τον κ. Καμμένο, θέλοντας να συμβάλει με τη μαρτυρία του στην αστική και ηθική καταδίκη του κ. Καμμένου.

Μάλιστα, διαβάζοντας το κείμενο του άρθρου βλέπουμε ότι το στοιχείο της κατάθεσης που -υποτίθεται- με «καίει» είναι ότι από το 2009 είμαι μέλος εθελοντικής επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδας -«σύμβουλος»

σύμφωνα με το άρθρο- για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το στοιχείο αυτό όμως, που είναι ευρέως γνωστό, το κατέθεσε ο κ. Ζομπανάκης ως ένδειξη του ήθους, της αφιλοκέρδειας και της επαγγελματικής μου αναγνώρισης. Ως εγκώμιο, δηλαδή και όχι ως κατηγορία.

Με τη συνειδητή παραποίηση της κατάθεσης, αλλάξατε τον πυρήνα της.

Είναι προφανές ότι, μπροστά στη σκοπιμότητα της πάση θυσία «ενοχοποίησής» μου, ακόμη και η προφανής και αυτονόητη αλήθεια της κατάθεσης δεν υφίσταται!

Επίσης, για να μειώσει περαιτέρω την αξία της ένορκης κατάθεσης, η εφημερίδα σας παρουσιάζει τον κ. Μίνο Ζομπανάκη απλώς ως φίλο μου. Και αυτό γιατί γνωρίζετε ότι εσείς μεν μπορεί να διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα και την αλήθεια, αλλά η κατάθεση υπάρχει και ως εκ τούτου πρέπει και να απαξιωθεί.

Και διαστρέβλωση και απαξίωση!

Είναι προφανές ότι το άρθρο στερείται απολύτως αντικειμενικότητας αλλά και στηρίζει με ψεύδη και ανακρίβειες αυταπόδεικτες -άρα συμμετέχει- στην επιχείρηση κατασυκοφάντησης και εξύβρισής μου από τον κ. Καμμένο.

Και, βεβαίως, χωρίς καν μια τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας σας ή του συντάκτη σας μαζί μου, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία ορίζει. Προφανώς γιατί την εφημερίδα σας δεν την ενδιαφέρει η αλήθεια.

Γιατί άραγε; Μήπως για να δημιουργηθεί «κλίμα» εν όψει δίκης; Μιας δίκης στην οποία υπάρχουν συγκλονιστικά και αδιάσειστα στοιχεία που προσκομίζονται;

Ανησύχησαν κάποιους τα στοιχεία αυτά και επιχειρείται «συμψηφισμός» διά της δημιουργίας «κλίματος»;

Εχω αποφύγει όλο αυτό το διάστημα να απαντήσω διά του Τύπου σε διάφορα ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματα, γιατί πιστεύω ότι σε μία δικαιοκρατούμενη πολιτεία μόνη αρμόδια να αποδίδει το δίκαιο είναι η Δικαιοσύνη, που έχει εξάλλου στην κρίση της όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και από τις δύο πλευρές.

Αλλά να διαστρεβλώνονται και οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελεί δημοσιογραφική και όχι μόνο πρακτική εκτός ορίων και για τον λόγο αυτό αντιδρώ.

Προσθέτως, η προσπάθεια να διαστρεβλωθεί η σημασία της κατάθεσης προσβάλλει τόσο εμένα όσο και τον κ. Μίνο Ζομπανάκη, μια τόσο σεβαστή προσωπικότητα στην Ελλάδα και διεθνώς, του οποίου η φιλία αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή.

Προσβάλλει επίσης την Τράπεζα της Ελλάδος και την άμισθη Επιτροπή που συγκρότησε για το περιβάλλον.

Οφείλετε να επανορθώσετε άμεσα.

Θέλει, βέβαια, μεγάλο θάρρος η συγγνώμη τόσο στον κ. Ζομπανάκη όσο και σε εμένα.

Ζητώ τη δημοσίευση της παρούσας απάντησης μου στην ίδια έκταση, τόπο και χαρακτήρες, όπως ο νόμος ορίζει.

Ανδρέας Α. Παπανδρέου

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα