Ο Φραγκο-συριανός (για τρία σερί χρόνια) με τις… κακές παρέες

Ο σοσιαλισμός θέλει καλοπέραση, καλή ζωή και ξεκούραση στα όμορφα ελληνικά νησιά.

Το καλοκαίρι του 2009 η Ελλάδα ζούσε ακόμα τον μύθο της. Λίγοι είχαν καταλάβει τι έρχεται και οι υποψιασμένοι κοίταζαν ανήσυχα προς την πλευρά των Βρυξελλών, όπου μετρούσαν και ξαναμετρούσαν με τη μεζούρα το ελληνικό χρέος. Εκείνο το καλοκαίρι ο σημερινός Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν ακόμα ένας απλός βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (που βρισκόταν στην αντιπολίτευση) και ανακάλυπτε την ελληνική φιλοξενία, κάνοντας διακοπές στο νησί της Σύρου.

Δίπλα στο σπίτι όπου διέμενε ο Φρανσουά Ολάντ βρισκόταν το εξοχικό σπίτι που διατηρεί στο νησί ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, το οποίο -ως γνωστόν- είναι μεσοτοιχία με το σπίτι που διατηρεί στο νησί ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: Οι δυο τους είναι κουμπάροι και στις αρχές του 2000 αγόρασαν από κοινού ένα οικόπεδο στη Σύρο, όπου έχτισαν τα εξοχικά τους σπίτια.

Οι τρεις της ελληνογαλλικής παρέας ήταν από παλιά γνώριμοι, από τον καιρό που ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός Οικονομίας, ο Γιάννης Στουρνάρας πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ο Φρανσουά Ολάντ γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία. Η σχέση εκείνη διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας, ενώ άνθρωποι που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις λένε ότι ο Γάλλος πρόεδρος διατηρεί σχέσεις με τον Γιάννο Παπαντωνίου μέχρι και σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2009 Παπαντωνίου και Ολάντ πέρασαν μαζί στη Σύρο δέκα ημέρες. Στις αρχές εκείνου του έτους στην Αθήνα ο Φρ. Ολάντ ήταν ομιλητής και προσκεκλημένος του Γ. Παπαντωνίου σε ημερίδα του συλλόγου προβληματισμού Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ), με θέμα «Κοινωνική Ευρώπη και Παγκοσμιοποίηση». Να θυμίσουμε ότι το ΚΕΠΠ συστάθηκε από τον Γιάννο Παπαντωνίου μετά την εκδίωξή του από το ΠΑΣΟΚ στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Το καλοκαίρι του 2010 οι δύο άντρες ξαναβρέθηκαν στη Σύρο και στην παρέα, όπως λένε οι πληροφορίες, συμμετείχε για λίγες ημέρες και ο Γιάννης Στουρνάρας. Το σκηνικό όμως ήταν τελείως διαφορετικό, καθώς η Ελλάδα είχε ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ, με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές και τα ξένα πρακτορεία να προβλέπουν ζοφερές εξελίξεις: από έξοδο της χώρας από το ευρώ μέχρι κατάρρευση της ευρωζώνης, με δραματικές επιπτώσεις για το παγκόσμιο σύστημα.

Εκείνο το καλοκαίρι που ο Ολάντ έπινε τσίπουρο και έκανε βόλτες με ποδήλατο στη Σύρο δεν είχε ακόμα ξεκινήσει η πορεία του προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, καθώς μεσουρανούσε ο Στρος Καν, που ήταν γενικός διευθυντής του ΔΝΤ. Ηταν η εποχή που ο Στρος Καν θεωρούνταν το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Γάλλων Σοσιαλιστών εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Κεντρικό πρόσωπο στη φιλοξενία του Φρανσουά Ολάντ στη Σύρο λέγεται ότι ήταν μια Γαλλίδα, η οποία διατηρεί σπίτι στην περιοχή της Ποσειδωνίας, οικογενειακή φίλη και στενή συνεργάτρια του νέου προέδρου. Η ίδια διετέλεσε στέλεχος της πρόσφατης προεκλογικής καμπάνιας των Σοσιαλιστών.

Η ελληνογαλλική παρέα (Παπαντωνίου, Ολάντ και Στουρνάρας) κολυμπούσε στις παραλίες του νησιού από τον Φοίνικα και τις Αγκαθωπές μέχρι τον Γαλησσά και το Κίνι. Ο μετέπειτα πρόεδρος περνούσε αρκετές ώρες διαβάζοντας και γράφοντας, ενώ -όπως μαρτυρούν οι ντόπιοι που τον θυμούνται- δεν διέφερε σε τίποτα από έναν οποιονδήποτε επισκέπτη.

Οι πληροφορίες λένε ότι και το καλοκαίρι του 2011 ο Φρ. Ολάντ ήρθε στη Σύρο, ινκόγκνιτο, και οι ντόπιοι επιμένουν ότι τον συνάντησαν στα Αστέρια και στη Σπηλιά.

Ξανά ο Ολάντ ήρθε στην Ελλάδα την περασμένη Τρίτη για να «στηρίξει» τη χώρα, όπως είπε, και όχι για να πωλήσει εξοπλισμούς. Τελικά δεν αγοράσαμε, αλλά μόνο ενοικιάσαμε αεροσκάφη και πλοία επιφανείας, όπως μάθαμε μετά την αναχώρηση του Γάλλου σοσιαλιστή προέδρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα