Κανονικά λειτούργησαν χθες τα 312 υποκαταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Υπό την «ομπρέλα» του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, τα υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, λειτούργησαν φυσιολογικά για τους πελάτες τους. Οι αναλήψεις καταθέσεων ήταν αυξημένες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αλλά κυμάνθηκαν σε αναμενόμενα επίπεδα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι καταθέτες εδώ και ένα δεκαήμερο δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους. Βέβαια, στα γκισέ των τραπεζών παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση, όμως δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο αναμενόταν. Εκτιμάται ότι έως την Παρασκευή η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί.
Οι περισσότερες εντολές, που δέχτηκαν χθες τα τμήματα private banking των τριών τραπεζών, αφορούσαν «σπάσιμο» καταθετικών λογαριασμών σε επιμέρους λογαριασμούς των 100.000 ευρώ. Επίσης, υπήρξε τάση για εκροή καταθέσεων εκτός ευρωζώνης, σε προορισμούς όπως το Ντουμπάι.
Συνολικά οι καταθέσεις των τριών τραπεζών στην Ελλάδα ανέρχονται στο ποσό των 15 δισ. ευρώ και αποτελούν το 10% των καταθέσεων της χώρας. Η Τράπεζα Πειραιώς με την απόκτηση των υποκαταστημάτων των τριών τραπεζών έχει ενεργητικό που ανέρχεται στα 95 δισ. ευρώ.
Ουσιαστικά, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς από πλευράς οικονομικών μεγεθών κατέχει τη δεύτερη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πίσω μόνο από την Εθνική Τράπεζα που διαθέτει ενεργητικό στα 100 δισ. ευρώ.
Δύσκολα
Πάντως, σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έχουν βρεθεί οι ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα στην Κύπρο. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ): «Υπάρχουν εξαγωγείς που έχουν εκτελέσει παραγγελίες σε χρόνο πριν από την κρίση και αναρωτιούνται αν θα λάβουν τα χρήματά τους.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν στα χέρια τους επιταγές, τις οποίες δεν ξέρουν αν και πότε θα μπορέσουν να εξαργυρώσουν». Σύμφωνα με τον κ. Λακασά, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα δημόσιων συμβάσεων της Κύπρου, ανέρχονται στις 414, όταν οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις είναι συνολικά περίπου 4.000 επιχειρήσεις. Οι περισσότερες από αυτές είναι εταιρίες πληροφορικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Μόνο από τη βόρεια Ελλάδα υπολογίζεται ότι είναι περισσότερες από 700 οι επιχειρήσεις που έχουν κάποιας μορφής δραστηριότητα στην αγορά της Κύπρου. Επίσης, εκατοντάδες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων την τελευταία διετία έχουν ανοίξει ΑΦΜ στην Κύπρο για φορολογικούς σκοπούς.


