Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, καθώς σε έναν μήνα, στις 17 Μαΐου, θα ανοίξει η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να σπεύσουν από σήμερα και έως τις 26 του μηνός στο σχολείο τους προκειμένου να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη συμπλήρωση και την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου. Στην ίδια προθεσμία όσα παιδιά εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει να προσκομίσουν στο λύκειό τους τα σχετικά δικαιολογητικά ώστε να ελεγχθούν, για να μπορέσουν, στη συνέχεια, να αποκτήσουν τον κωδικό ασφαλείας.
Στις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας επισημαίνεται ότι, για να ολοκληρώσουν επιτυχώς τη διαδικασία και να λάβουν τον κωδικό τους, ανεξαιρέτως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να επιδείξουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή το δελτίο εξεταζομένου, εφόσον τους έχει χορηγηθεί. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να μεταβούν στο λύκειό τους, έχουν τη δυνατότητα να εξουσιοδοτήσουν με επικυρωμένο έγγραφο κάποιον για να παραλάβει τον κωδικό τους. Σημειώνεται ότι σε όσους ανήκουν στην κατηγορία των τριτέκνων ή πολυτέκνων θα ζητηθεί πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και σε αυτούς που έχουν αδελφό ή αδελφή φοιτητή ή φοιτήτρια σε προπτυχιακό επίπεδο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση του τμήματος όπου σπουδάζει.
Οι υποψήφιοι αναμένεται να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο τον Ιούνιο, ωστόσο από τα μέσα του ερχόμενου μήνα το υπουργείο θα ανοίξει το σύστημα και θα έχουν πρόσβαση στο νέο μηχανογραφικό, βάσει του σχεδίου «Αθηνά», ώστε να επεξεργαστούν τις επιλογές τους. Στο ίδιο διάστημα, έως τις 26 Απριλίου, καλούνται οι διευθυντές των σχολείων να ετοιμάσουν και να προμηθεύσουν τους μαθητές με το δελτίο εξεταζομένου, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Σε κάθε δελτίο, αφού εκτυπωθεί από το σύστημα «Νέστωρ», θα πρέπει να έχει αναγραφεί χειρόγραφα το εξεταστικό κέντρο στο οποίο θα διαγωνιστεί ο υποψήφιος.
Επιπλέον, στην ένδειξη «Ειδικά Μαθήματα» θα πρέπει να συμπληρωθούν τα ειδικά μαθήματα στα οποία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εξεταστεί κάθε μαθητής. Για τον λόγο αυτόν, κάθε παιδί, μόλις παραλάβει το δελτίο του, είναι σημαντικό να ελέγξει ότι είναι σωστά τα στοιχεία, κυρίως όσον αφορά τα ειδικά μαθήματα, αφού σε περίπτωση λάθους θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αλλιώς θα διαγωνιστεί σε άλλα μαθήματα από αυτά που είχε επιλέξει.
Εύη Πανταζοπούλου


