Κοινή ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου – Μάλτας προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας από το βήμα του 12ου συνέδριο του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο απάντηση στις προκλήσεις της Αγκυρας.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς, σε αυτήν την κρίσιμη γωνιά του κόσμου, η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Και η Ευρώπη δεν έχει μόνο την Ελλάδα. Υπάρχουν και τα δύο ευρωπαϊκά νησιωτικά κράτη: Η Κύπρος και η Μάλτα. Φανταστείτε τι μπορεί να σημαίνει η θαλάσσια σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και Ελλάδας – Μάλτας. Δείτε στον χάρτη τι τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες δημιουργεί για την Ευρώπη ολόκληρη η σύζευξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδας με την αντίστοιχη ΑΟΖ της Κύπρου προς Ανατολάς και της Μάλτας προς Δυσμάς.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι τα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα, που βρίσκονται στην περιοχή που οριοθέτησε, αποτελούν ευρωπαϊκή περιουσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενθαρρύνει, να στηρίξει και να διευκολύνει τα κράτη-μέλη της, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους τους να γίνει ταχύτερα και η πλήρης οριοθέτησή της να ολοκληρωθεί με ασφάλεια, παρόλο που η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι αναμφίβολα δικαιοδοσία των εθνικών κρατών. «Η Ενωμένη Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει αισθητή την παρουσία της στον κόσμο. Και το πρώτο πεδίο όπου πρέπει να αναδείξει, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει διεθνές εκτόπισμα, είναι η ίδια η μεσογειακή της γειτονιά. Σήμερα, η Μεσόγειος, είναι ξανά κάτι παραπάνω από μια θάλασσα όπως οι άλλες: Για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς τις ενέσεις αισιοδοξίας που κάνει στην ελληνική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες τόνισε: «Εχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ καιρό με την κρίση, καιρός να ανασηκώσουμε κεφάλι με κάτι που μας δίνει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το μέλλον».
Τέλος ο πρωθυπουργός έριξε τα «καρφιά» του στους ισχυρούς της Ε.Ε., γιατί δεν έχουν αξιοποιήσει γεωπολιτικά τον ρόλο της Ελλάδας υπογραμμίζοντας: «Είμαστε κυριολεκτικά το “επίνειο” της Ευρώπης προς τον μισό κόσμο! Και είμαστε η κύρια πύλη της Κεντρικής Ευρώπης προς τους μεγάλους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους. Πόσο το έχουμε αξιοποιήσει αυτό πολιτικά, οικονομικά, γεωπολιτικά; Ελάχιστα! Πόσο το έχει αξιοποιήσει αυτό η Ευρώπη, πόσο έχει εκμεταλλευτεί η ίδια η Ευρώπη το σημαντικό αυτό “επίνειο”, την Ελλάδα; Ελάχιστα! Κι αυτό πρέπει να αλλάξει».
Νίκος Ελευθερόγλου


