Χωρίς Ανάσταση ήταν η Μεγάλη Εβδομάδα για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης. Οκτώ στους 10 είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 20% -μέσος όρος- και δήλωσαν απογοητευμένοι από την κίνηση, ενώ δύο στους 10 εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, όχι γιατί είδαν αύξηση, αλλά επειδή ο τζίρος τους διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα. Παρόλο που ο εμπορικός κόσμος της πόλης ανέμενε πτώση, ήλπιζε σε κάτι καλύτερο.
Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) σε δείγμα 100 εμπορικών επιχειρήσεων-μελών του, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου το 82% των εμπόρων κατέγραψε μείωση τζίρου και μόλις το 6% είδε αύξηση. Αξιο λόγου είναι ότι οι μισές επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου είχαν τουλάχιστον τουριστική καταναλωτική κίνηση.
Τη χειρότερη εικόνα στο κέντρο παρουσιάζουν τα καταστήματα στην περιοχή της Ερμού – Βασιλέως Ηρακλείου – Δημητρίου Γούναρη, όπου το 100% των ερωτηθέντων κατέγραψε αρνητική μεταβολή του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι. Σε Εγνατία – Ιωνος Δραγούμη και Βενιζέλου το 80% είδε μείωση του τζίρου, ενώ το 16% ανέφερε ότι οι πωλήσεις παρέμειναν στα περσινά επίπεδα. Στη δε περιοχή της Τσιμισκή – Αγίας Σοφίας – Μητροπόλεως – Προξένου Κορομηλά το 76% είχε πτώση στις πωλήσεις και το 12% τις διατήρησε στα περσινά επίπεδα.
Καλύτερα ήταν τα πράγματα στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπου οι μισοί κατέγραψαν μείωση τζίρου, ενώ το 35% κρατήθηκε στα επίπεδα της περσινής εορταστικής περιόδου. Στη δε δυτική Θεσσαλονίκη, επτά στους 10 είδαν αρνητικά πρόσημα στις πωλήσεις τους.
«Η τραγική μείωση του τζίρου, η έλλειψη ρευστότητας, οι επισφάλειες πελατών, οι φορολογικές υποχρεώσεις, η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και το παραεμπόριο έχουν φέρει την επιχειρηματικότητα στα όριά της. Γενική απαίτηση είναι η Πολιτεία να εφαρμόσει ένα σταθερό περιβάλλον ενίσχυσης της ρευστότητας και ανάπτυξης της οικονομίας μας για τη στήριξη των επιχειρήσεων, και όχι να πειραματίζεται εφαρμόζοντας το μοντέλο των 52 Κυριακών» αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.


