Στα σκαριά η ευρω-εισαγγελία!

«Πράσινο» φως για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, υπό τη μορφή ανεξάρτητης αρχής, με στόχο τη δίωξη οικονομικών εγκλημάτων που στρέφονται κατά του κοινοτικού προϋπολογισμού έδωσε η Κομισιόν. Αρμοδιότητα της νέας υπηρεσίας θα είναι η διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και η προσαγωγή των ενόχων ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων των κρατών-μελών. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο, που θα υπόκειται σε δημοκρατική εποπτεία.

Βασική φιλοσοφία της Επιτροπής είναι ότι όταν υπάρχει ένας «ομοσπονδιακός προϋπολογισμός» με χρήματα που προέρχονται από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και των οποίων η διαχείριση υπόκειται σε κοινούς κανόνες, χρειάζονται και «ομοσπονδιακά εργαλεία» για την αποτελεσματική του προστασία σε όλη την Ενωση. Σήμερα το ποσοστό επιτυχημένων διώξεων που αφορούν εγκλήματα εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε. διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών, με μέσο όρο στην Ε.Ε. 42,3%. Στην Ελλάδα είναι μόλις 19,2%.

Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών όπου η Κομισιόν ενέκρινε επιδοτήσεις για καλλιέργειες-φαντάσματα. Μία από αυτές καταγράφηκε στην Αυστρία, όπου επί δύο χρόνια γεωργοί έδιναν ψευδή στοιχεία για τα χωράφια τους αποσπώντας χρήματα. Τέλος του 2012 το κόλπο μαθεύτηκε και τώρα η Κομισιόν ζητά την επιστροφή επιδοτήσεων ύψους 64.000.000 ευρώ.

«Στην πραγματικότητα τα κράτη-μέλη που είναι αρμόδια για την πάταξη τέτοιων φαινομένων εξαπάτησης, διαφθοράς και φοροδιαφυγής δεν έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια όταν πρόκειται για αδικήματα σε βάρος της Ε.Ε.» υποστηρίζει ο Ντόμινικ Μπροντόφσκι, νομικός από το Μόναχο. «Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θίγονταν τα ίδια τα κράτη, αλλά ένας άλλος προϋπολογισμός και αυτό οδήγησε στην αύξηση της χρηματοδότησης των κρατών-μελών». Από το 2007 στη Συνθήκη της Λισαβόνας υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Πρόσφατα, η επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ παρουσίασε σχέδιο οδηγίας για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας και οι τέσσερις αντικαταστάτες του θα εκλέγονται από το Συμβούλιο Υπουργών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θητεία οκτώ ετών. Θα μπορούν να διορίζουν έναν εισαγγελέα στις χώρες-μέλη, με τον οποίο θα συνεργάζονται. Παράλληλα, με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η Επιτροπή προτείνει την αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας για την ποινική δικαιοσύνη (Eurojust) και υποβάλει ανακοίνωση σχετικά με τη διακυβέρνηση της Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) της Ε.Ε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα