Σοκ για τους νέους δικηγόρους

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) μέσω του προέδρου της Γιώργου Κώτσηρα, καθώς η ανεργία στους νέους δικηγόρους της Αθήνας έχει χτυπήσει κόκκινο και ανέρχεται σε 44,92%, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ).

Πιο συγκεκριμένα, οι 6.487 νέοι δικηγόροι της Αθήνας, που αποτελούν το 30,15% της συνολικής δύναμης των μελών του ΔΣΑ, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αφού μαστίζονται από την ανεργία και λυγίζουν κάτω από τα δυσβάστακτα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 2.914 νέοι δικηγόροι δεν έχουν ούτε μία παράσταση μέσα στο 2013, όπως αναδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία.

«Είναι αδιανόητο ένας νέος επιστήμονας, ένας νέος δικηγόρος να εργάζεται 12-14 ώρες την ημέρα για αμοιβή που δεν του αρκεί ούτε για τις βασικές του ανάγκες» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΝΔΑ Γιώργος Κώτσηρας και προσθέτει: «Σκεφτείτε έναν νέο συνάδελφο, ο οποίος αμείβεται με 7.000 ευρώ ετησίως, από τα οποία αποδίδει φόρο 26%, δηλαδή περίπου 1.800 ευρώ, και παράλληλα αποδίδει 2.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο σε ασφαλιστικές εισφορές».

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του διευθυντή πληροφορικών συστημάτων του ΔΣΑ Βασίλη Μανιού, από τους 6.487 νέους δικηγόρους του ΔΣΑ που έχουν δικηγορία έως επτά χρόνια, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2013 δεν είχαν ούτε μια παράσταση οι 2.914, ενώ 1-2 παραστάσεις είχαν 1.005, 3-4 παραστάσεις οι 759, 5-10 παραστάσεις οι 676, 11-12 παραστάσεις οι 590, 21-50 παραστάσεις οι 405 και πάνω από 50 παραστάσεις 138.

Η Βίκυ Πάντου, μία από τους χιλιάδες νέους δικηγόρους της πρωτεύουσας, αναφέρει σχετικά: «Ο μέσος νέος δικηγόρος καλείται, πέραν των πλήρως δυσανάλογων με τα εισοδήματά του ασφαλιστικών εισφορών, να καταβάλει υπέρογκους φόρους, δυσανάλογους προς τα πενιχρά εισοδήματά του, οδηγούμενος κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια κατάσταση που με δυσκολία πλέον μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του», ενώ η επίσης νέα δικηγόρος, η Ροδάνθη Τζωρτζάκη, σημειώνει: «Η δικηγορία στα χρόνια της απαξίωσης γεμίζει τους νέους συναδέλφους με απαρηγόρητη θλίψη και ασίγαστη αγανάκτηση».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα