Φάρμακα: Δραματικές ελλείψεις!

Τις δραματικές ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά καταγράφει σε πρόσφατο ρεπορτάζ του το BBC, ενημερώνοντας την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη γι’ αυτό το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που βιώνουν οι Ελληνες ασθενείς, οι οποίοι αδυνατούν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, να βρουν περίπου 500 βασικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών(ΦΣΑ) Κώστα Λουράντο, που μίλησε και στο BΒC (στα ελληνικά ΜΜΕ ο πρόεδρος έχει καταγγείλει το θέμα δεκάδες φόρες), από τα ράφια των φαρμακείων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ινσουλίνες για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αντιυπερτασικά, αγγειοδιασταλτικά, βασικά ογκολογικά φάρμακα και σκευάσματα για σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι λόγοι που οδηγούν στις ελλείψεις των φάρμακων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ξένου δημοσιογραφικού δικτύου, είναι δύο. Ο πρώτος είναι η άρνηση των φαρμακευτικών εταιριών να δίνουν με πίστωση στους φαρμακοποιούς, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν τοις μετρητοίς, τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξοφλούν τα φαρμακεία. Ο δεύτερος λόγος είναι οι παράλληλες εξαγωγές, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των φαρμάκων στην Ελλάδα, που είναι 20% έως 30 % φθηνότερες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό το γεγονός αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους χονδρεμπόρους φαρμάκων, καθώς τα αγοράζουν στην Ελλάδα φθηνά και τα πωλούν στην Ευρώπη ακριβά. Αποτέλεσμα αυτής της στρεβλής λειτουργίας της ελληνικής αγοράς φάρμακων είναι σήμερα οι Ελληνες ασθενείς να γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τη θεραπευτική αγωγή τους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που καταγγέλλει για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες στη «δημοκρατία» το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού.

Αφορά έναν 53χρονο ασφαλισμένο καρκινοπαθή που, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει τη θεραπεία του στις 2 Αυγούστου, ακόμα δεν έχει βρεθεί το φάρμακο. Μάλιστα οι αρμόδιοι από το Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου έγινε η διάγνωση του ασθενούς, είχαν δεσμευτεί ότι θα του το χορηγούσαν άμεσα, χθες όμως του ανακοίνωσαν ότι ίσως το πάρει την ερχόμενη Παρασκευή στις 9 Αυγούστου.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα